Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 4-Jul-2008 00:06 Email | Share | | Bookmark
geramnya!!

 
pagi td mase nak gi hantar 2L pi nursery ada satu kap lam ya nga ni lintas jalan mcm PINGU dah le out of nowhere entah dr mana dia dtg.. ba*i tul.. ha.aaa... nih geram ni..ape tak geramnya , nak elak dia dr dilanggar, aku emergency brake..laily jatuh dan berdarah hidung... huish!!yg buat aku tambah lagi geram, aku dah hon dia pun, dia buat mcm tak nampak dan seolah2 tak ada apa yg berlaku, tak rasa bersalah pun anak aku menangis melalak-lalak dlm kereta dgn hidung berdarah, roti yg dia pegang berdarah... memang ba*i la keli*g tuh.. GERAAAAAAAAAAAM!!

masalahnya kap lam ya nga tuh jiran aku, selang 5-6 biji rumah je. utk aku yg pagi2 keluar dr porch tak sampai 10km/h ni buat aku tambah geram... bukan nya aku bawak laju..dia kalau nak lintas pun tgk la kanan kiri atas bawah dpan belakang. dah tau rumah kite tuh pagi2 sesak ngn bas skolah, ngn org jogging bagai.. wey!!otak ko tu taruk kat mana ha??????????? kap lam ya nga ni, mmg buruk sikit perangai, pentingkan diri sendiri...hari tu, entah anak beranak dia jugak, pagi2 buta jugak boleh park kereta tgh2 jln.. org hon buat bodo je. mana la aku tak tambah geram!!

pagi nih saja dah berapa ekor ba*i mati, aku asyik membab*kan dia je pagi ni.

apapun, alhamdulillah..laily ok je, except dia nangis for a few mins mase kat nursery, dah aku basuhkan muka semua..dia diam dan sambung mkn roti....just wait for a few hr, klu ada bengkak whatsoever kena rush balik umah. now dia kat nursery. pagi ni aku ade kerja nak settle.klu settle after lunch nak bawak dia gi klinik tgk camana. hope dia tak de pape..


khaleeda?..dia tu klu dok dlm keta (esp bila jadi co-pilot) dia mmg duduk cam batu, asyik tgk muka dia kat cermin..soh jaga adik pun buat dunno je.. tp bukan slh dia pun...slh aku jugak..pesal aku tak dudukkan laily mcm selalu...aghh benda nak jadi.. yg penting aku mmg sakit hati tgk kel*ing tu lintas jln.. terkedek2 cam pingu dan tiba2 je muncul..mase dia tutup pintu pagar dia, sempat lagi aku jerit " wey ba*i, buta ke?" terukkan aku?.... dan kel*ng tu terkebil-kebil...

dlm kereta, aku pun terkebil-kebil...teruknya aku!!

Quote:

alhamdulillah, dah bwk ke klinik dan tak de apa2 major injuries. just dia punye btg hidung ada luka sikit, dan ada darah beku jugak.
dia macam biasa juga, main mcm selalu.. tp nampak jugak la dia sakit kat hidung mlm tu.. monitor utk 2 hari ni, nampak dah ok sikit. cak sapukan air dari biji buah pala kat hidung dia -as a quick fix for lebam.. alhamdulillah..semua ok. thanks mommies for u all nye concern. baru laily tau,ramai org syg kat dia... hehehehhe..
utk cikolong..saya termencarut tuh bukan depan anak-anak, dlm hati sahaja.. amse saya maki dia tu, saya keluar dr kereta...anak2 tak dgr. dan saya mmg tak pernah sebut benda2 negative dpn anak2...tp kelly ng tu, hario sabtu ahad baru ni, ada jiran lain report psl dia. mmg sahih la.. dia memang la selfish giler... GTH.


Friday, 27-Jun-2008 03:31 Email | Share | | Bookmark
masak dan makan

mee udang- cilok dr fp azza
ikan bkr portugis-cilok dr mana xingat
kentang-steam-then fry
View all 14 photos...
last week mak mentua saya stay dirumah selama seminggu..dia ni jenis yg tak mkn nasi waktu mlm..so sepanjang dia di rumah..byk juga yg saya masak (almost every day mkn mlm gitu!!)

antara menu yg saya bikin termasuklah kueyteow teng, bihun goreng, lamb chop, mee udang dan ntah yg lain dh x ingat.selain tu, sebelah suami saya amatlah, sangatlah gemar akan kuih muih yg manis dan tradisional...ya ampun..saya pulak adalah atr org yg failed bab kuih muih jenis2 mcm tuh..mulut en kamal gatal pulak menyebut nk mkn lepat labu..
wah!!wah!!wah...lepat labu la pulak...sib baik la saya ni seorang yg tabah dan bersemangat waja... bukan setakat lepat labu, langsung saya siapkan kuihb peberet dia juagk - kuih ketayap.mlm tadin saya buat seafood carbonara dan potato mende eh,...layan jelah.. potato tuh, hentam je..dah 3-4 kali buat..semua suka, that's y saya ulang2 buat...

kite layan gambar je la ek..tention la nakmenaip...space bar ni problem angkara budak kecik laily..

selain tu, kita layan je la gambar kebangsaan..kudits cak ye!! from kc's eyes


mee udang
kite tgk kat fp azza..wah!!sungguh lazat nampaknya..so, mase gi tesco ngn MIL, en.kamal bunyik2 la nak mkn mee udang..okey..as u wish!! taraaaaa!!!



ikan bkr portugis
ehmm..sebelum ni ade tgk chef wan masak..pastuh..layan2 lafp shima27..ehmmm..mcm best..saya pun buat..guna ikan talapia..boleh thn sedapnya, cuma saya gantikan belacan dgn kiub ikan bilis..ok je.. hehehhehe

kentang-steam-pastu fry..
soang ajo yo...basuh bersih kentang..potong 4/6/8...kukus sampai lembut.. panaskan butter ngn olive oil, masuk garlic, parsley, garam, pepper, italian herbs..kaco2 sampai mcm hangit2 skit... siap..
sempoi je kan?...

carbonara seafood
kite pernah go thru mat gebunye blog.. dia kata, wpun guna instant sauce (i'm using mushroom carbonara from prego), tp kenalah pandai sikit olah jgnikut buta2...so olahlah ikut sukahati saya..hasilnya = semua org dlm rumah dah pandai mkn seafood carbonara...guna udang harimau ngn sotong...
mcm biasa, tiada sukatan..campak sajor...

lepat labu

bleh refer fp kak rinn, tp kite guna gula putih..bukan gula merah... dan campurkan sedikit pati santan.. paling byk saya boleh mkn 2ketul je..(mmg tak minat)



lamb grilled kot...
ntah, chop ke grilled...hentam lah!!

sodappp!!! tokonang sampai hari ni

garden pasta salad

nyumnyummmmm...

rebus pasta.boh olive oil, setaside.
celur brocoli. potong capsicum.
celur hotdog.potong.
campur semua..boh tuna flakes, boh mayonis.siap...tambah le parsley ke hape..sukati..

sodap eh..kawannya lamb tuh..

saya buat flower utk cuppies...cupcakes nye next week saya present eh...malu...hudus..
takpe, cuba=pasti-jaya..jgn putus asa kan?...
next wk eh....

KUDITS

yg riang gembira..dpt main menda alah ni...
tak sangka dia ok gaya dpn kc...





sekian, mekaseyy!!!


Friday, 13-Jun-2008 17:41 Email | Share | | Bookmark
friday the 13th..

 
 
 
wah!! terlebih sudah!!inilah namanya poyografi... anyway my friend kc, thanks and i love it so much!!itulah speselnya kc..shot nye ade umphh!!





Wednesday, 4-Jun-2008 02:59 Email | Share | | Bookmark
masak dan cuba masak dan NGAP!!

bihun sup set
aerial view: cili kicap, daun sup+bwg goreng +bihun+ayam goreng
nasi minyak set
View all 15 photos...
entry kali ni, saya ketengah kan beberapa cubaan saya memasak.

1. bihun sup

Quote:
anak-anak saya mmg penggemar segala jenis mee dan segala jenis sup. memadangkan hari jumaat yg lepas, waktu balik dr kerja..jenuh memikirkan apa yg nak dimasak..saya selongkar esbox saya dan ini sahaja yg saya berjaya jumpa. saya memulakan operasi jam 6.45 ptg.. utk bhun sup, saya tak perlulah letak resepi sbb saya rasa semua org tahu buat sup dan tahu celur bihun. kudits saya kalau mkn bihun sup..mmg betul2 mkn bihun degn sup sahaja. ayam dlm sup, bawang dlm sup semua tak mo. so, utk saya dan kamal, saya hanya gorengkan isi ayam sebagai tambahan. tiada sawi, taugeh, tauhu dan accessory lain. selain bihun sup, biasanya say gantikan dengan sapghetti atau macaroni atau mee sanggul. bekalan mee sanggul saya perolehi dr seorang kawan kakak saya di perak. ibunya seorang pengusaha mee sanggul. muslim. melayu. saya beli dengan harga rm9 utk 1 kg.
dah lama kami tak mkn mee kuning. saya teringin buat mee kuning sendiri tapi mim alip lam sin mengatasi segala kehendak saya, plus saya tak ada machine mee. tak mengapa, kerana ditempat saya bekerja ada jual mee kuning, produk masjid di sini. tetapi, saya dan rakan2 selalu hampa kerana bila kami pergi, mee kuning telah habis dijual. iyelah, mungkin sbb org ke masijd nak solat, kami pula ke amsjid utk dptkan produk halalan thayiban spt mee kuning, cincau dan air soya fresh. tak apa, lain kali boleh pergi beli lagi.


2. buah melaka

Quote:
entah sapa yg bagi namanya.
saya benci buah melaka saya kali ini kerana warna hijaunya yg amat pelesu. (fake).
saya bikin ini pada hari ahad yg lepas.waktu hujan lebat gilon, saya tetiba teringin nak mkn buah melaka. tp hujan terlalu lebat, memustahilkan saya ke rumah jiran sebelah utk minta daun pandan dia. maka saya gunakan pewarna hijau yg saya biasa gunakan utk mewarnakan buttercream saya. wallah..giler buruk kaler hijaunya, tp buah melaka saya tetap marvellous!! (saya terpaksa memuji diri sendiri..kerana kalau bukan saya yg puji, siapa lagi, kan?..)
kudits tak mkn sbb diorg cam kompius. lya ckp byk pasir.. lantakle.. korang dah kenyang mkn nasi minyak tadi... kuih ni simple je..tak payah letak resepi ye..


3. nasi minyak

Quote:
anak-anak saya mmg gemarkan nasiyg berperisa. dari nasi lemak, nasi beriani, nasi minyak, nasi jagung, nasi ayam..semua diorang suka. sudah agak lama saya tak buat nasi minyak. saya call abah dikampung. rescue.
okeh.. meh kite share resepi. sempoi saja.

tumbuk halus
bawang merah 4 ulas, bawang putih 1 ulas, halia sebesar ibu jari kaki saya (saya saiz XL)

tumbuk juga
1 sdb ketumbar/rempah biji
1 sdt jintan kasar dan 1/2 sdt jintan halus.

4 geng rempah sekawan

saya perlukan
3 pot kecik beras (saya tak ade beras basmathi, saya guna beras biasa)
1/2 cawan susu cair.
sehelai daun pandan-disimpul.
4 sdb minyak sapi
daun sup (tak perlu potong)

opt: 1/2 tin kcg peas dan sedikit kismis (anak2 saya tak suka, maka saya tak letak)

cara:
-panaskan minyak sapi. tumis rempah 4 sekawan. boh bawang yg dah ditumbuk then boh rempah.yg ditumbuk.boh daun pandan yg disimpul biar sat dlm 2 minit, jgn hangit. boh beras. kacau sikit, jgn over..
boh susu cair dan air, anggaran mcm masak nasi biasa. boh garam. pindahkan dlm rice cooker.

bile dah mendidih, boh daun sup, kacang peas dan daun sup.. kacau sikit2 je. dah 3/4 masak, boh titis pewarna merah/kuning dan hijau. sikit je.. kacau sikit2.. siap. tabur bawang goreng sikit.

saya kawankan nasi minyak saya kali nin dengan dalca sayur, acar mentah, dan ayam masak merah. suami saya ckp "HEBAT!!" sbb ala..biaslah..sbb dia suka dalca... saya tersenyum tgk 2 kudits saya mkn nasi bersama yah mereka. saya?..tak mo mkn sbb "PENAT!!"..betul, saya tak mkn nasi minyak tu... sekian


4. teka teki: dlm banyak2 sup, sup apa paling berat?
- boh inti, then cantum ..
-close up..


Quote:
wantan soup (ONE TONNE) - kelakar la kunun, meh saya tolong ketawa sbb kesian.

ini eksperimen saya mlm tadi. wpun saya pening2 lalat , saya sungguh semangat nak cuba buat benda ni. kulit wantan saya beli hari ahad hari tu, dipasar besar sri gombak. boleh dpt juga di sri ternak di selayang. lain tempat, saya tak tau mana nak carik.

utk 25 keping kulit wantan ni, saya perlukan

-10-12 ekor udang segar, buang kulit dan diracik
-sedikit lobak merah, racik halus.
-sedikit spring onion, racik halus.
gaulakn ketiga2 bhn ni dengan sedikit lada sulah/sahang/lada puith dan sedikit garam.

boh dlm kulit wantan, dan assemble kan kulit wantan tu. dont worry, isi udang tadi akan buat diorang melekat. dan jgn risau dia tidak akan terburai di dlm sup anda.

utk sup (saya dah reneh sup dengan api kecil, then dlm masa yg sama saya mengerjakan wantan itu)
- saya tumbuk halus 3 ulas bawang putih., sedikit halia (sikit je, sbb resepi asal tak ade pakai halia pun.)
-saya pansakan kuali dengan minyak masak dan sedikit minyak bijan. tumiskan bawang dan halia, boh 1 kiub ayam. boh air. boh garam..biar menggelegak, then saya letakkan mee sanggul yg dah direndam.. last sekali baru saya boh wantan yg dah siap assembled tu.
selesai dan makan.

2 kudits saya makan dengan jaya dan banyaknya,.ayah mereka lagik la banyak..saya ?..selalu tak mengaku mkn banyak. kalau anda lihat badan saya, anda sendiri tahu saya mkn byk atau tidak... definitely., akan buat lagi.. wah..sedap sungguh!!
lagi saya terpaksa memuji diri sendiri...

bak kata samcun (linknya ada disebelah) manalah saya tahu rasa wantan sup yg sebenar, maka saya mengandaikan sup wantan saya ini berjaya. sam, kite pun suka!!suka!!


5.cekodok pisang


Quote:
sudah 2 hari saya tgk pisang di atas meja tidak bersentuh. dr lebam tak tentu psl, saya lenyek2 hingga jadi cekodok. saya tidak menggunakn bahan penaik spt soda..mmg tak pernah guna klu buat cekodok. ..nnt byk mkn minyak (minyak resap dlm cekodok)..sudahlah saya gemuk.. saya hanya biarkan seketika sebelum menggoreng, dan selalunya cekodok saya tetap buntal... tak payah lah taruk resepi , ye..



wah!!panjangnya..penat saya menaip..tapi saya suka... pada yg tak suka baca, pejamkan mata anda rapat2..okie?..

selamat mencuba ye pd yg dare to try. saya tak jamin eh..sedap di tekak saya dan suami dan kudits (yg tak choosy) ni...tidak semestinya sedap ditekak anda...jadikan sebagai panduan sahaja, yg lain adjust ikut selera masing-masing..

--------------------------------------------------sodaqallah-----------------------------------------------------------------------

selingan:
ini budak, byk eksen. sikalang mau minum ayer dlm cawan. tak mo org tlg pegang.suka minum atas sofa. suka nangis bile kita ambik balik cwn tuh dan kena babab.. apapun, kudits saya adalah "cinta" saya dan merupakan satu tarikan kenapa "saya mahu pulang awal dari kerja"..penat mcmana pun, lewat camanapun, tak sampai hati saya tak masak something utk cinta hati saya. semoga Allah berkati keluarga saya..aminn..

-kakak dia dah tak mo di snap gambarnya...susah nak dpt..


Sunday, 1-Jun-2008 05:21 Email | Share | | Bookmark
new adventure for kudits

kepong sentral
kepong-rawang
tukau platform..penat woo, naik tangga ..kudits x nk jln!!
View all 12 photos...
destinasi :rumah opah di bandar baru btg kali
bertolak dr rumah : 8.30 am
train :kepong sentral-rawang-btg kali -rawang-kepong sentral
sampai rumah : 6.00pm


ayah ibu penat sbb kena dukung 2 kudits bile kena tukar platform/train
2kudits senyum sampai telinga..mmg happy la depa.. esp kakak yg sepanjang jln thomas,edward,bla bla bla... thomas n friends...(she pronounced ketapi fens...)=keretapi and friends..


hari ni kakak demam.laily maintain aktif.. hari ni ayah work.. ibu masak nasi minyak today..mlm kang update gambar...

chiow!!


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net