Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 5-Aug-2008 01:45 Email | Share | | Bookmark
khabar dr kami

 
kite nak tgk 'elemen" = animal ye ibu?
excitednya dia
View all 23 photos...
Quote:
di saat ini saya berada di rumah, menyambung cuti menjaga 2org budak yg kena cirit birit..kudits 2 org tu elok sahaja bermain sesama mereka, tp frekuensi mereka ke toilet dan frekuensi saya menukar diaper si kecik adalah n=5/hr.
harap by today juga mereka akan sihat spt sediakala, sebab kerja saya kat opis melambak-lambak!!


kami balik dr kampung hari sabtu mlm ahad. dlm pukul 1 mlm sampai di gombak.hari ahad lepak saja di rumah. isnin semalam kami ke zoo. kudits enjoyed so much as well as their parents .. syiok la, psl isnin org tak ramai. tgk animal show..dan pusing2 tgk animals yg ada. kalaulah ada peruntukan yg lebih utk zoo ni, mungkin kandang yg rosak boleh dibaiki dan boleh tempatkan lebih byk haiwan. tang bau tu, normallah nama pun tmpt binatang, dan rasanya itu lebih semulajadi untuk habitat mereka. saya sangat kagum tgk seladang..perghhhh sangat sasa (sesuai ke utk binatang?)..selain tu..saya sgt pelik tgh couple yg ke zoo berkasut tumit tinggi dan berpeluk-peluk..pelik lah.. monyet pun naik kompius tgk diorang yg sedang giler bercinta berpeluk2 mesra dikeliling kandang mereka.
2 kudits ni sangat happy tgk animals, tambahan pula si kakak yg dah mula kenal binatang.. adik pun yg meniru aksi harimau dan elephant yg mengibas-ngibas telinganya.ok, kite tinggalkan citer zoo.

balik dr zoo kami ke kenny rogers. lepas mkn balik rumah dan semua pun collapse keletihan. laily tidur dari jam 2-5 ptg...satu keajaiban!!

mlm, diorang berdua start cirit birit...Peliklah, mkn apa ntah... apaun, harap diorang berdua will b back to normal a.s.a.p









Wednesday, 30-Jul-2008 05:12 Email | Share | | Bookmark
kembali berhibernasi

 
 
 
View all 4 photos...
aiyoh..hari ni baru masuk office. kerja dah menimbun.inilah namanya kuli. kerja, kerja kerja... aiseh..tak sabaunya nak tunggu ada banyakkkkkkkkkkkkkkkkkk duit..tak yah kerja.. best giler.

isnin dan selasa saya berada di Hotel LeMeridien, KL.
khamis saya akan ke Grand Seasons pula.
khamis mlm jumaat saya akan bertolak balik ke jengka, nak jenguk abah saya yg kurang sihat.
mcmana sibuk pun, abah yg sorang tetap lah kena jenguk..kan...

isnin, en kamal plan nak bawak anak2 ke zoo. tgk camana plannya lah. saya ikutkan saja.
saya tak tau camana nak bina compartment/partition dlm otak saya, sbb kerja dtg berderet, rasa berserabut kepala otak. tp prioriti saya ttp kepada suami dan anak2 serta abah saya. mcmana sibuk pun saya, saya ttp kena spend masa utk mereka-mereka tersebut di atas.

byk cerita nak di update.tp mmg tak sempat la nak merapu di FP buat masa ni. kena dulukan yg dulu, wpun FP juga adalah sebahagian dr hidup saya. harap saya boleh update apabila saya berada di kg nnt. thanks to the technologies!!

ok all, take care eh.. sampai jumpa lagi.. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

(akan cuba meround fp u all mase di kg nnt).



makin hari makin syg kat kudits cak ni... geram!!hari-hari pun syg..tp bile tgk gelagat diorang nih,. buat kite senyum sorang2 di office..

sikit update eh..

khaleeda dah habis sampai huruf ya, baris atas, bawah dan depan..ikut kaedah alfurqan.
Iqra' pun dah lancar.. dah masuk iqra 3.

skang ni pantang jumpa tulisan, asyik mengeja... tp baru kenal huruf la..belum boleh sounds it right... cthnya dia eja BERITA HARIAN.. dia boleh sebut semua huruf dgn betul. cuma tak tau apa bunyinya. dia hanya SPELL IT RIGHT..eheks..
pandai la dia jaga adik dia. dia ni sgt particular.."adik jangan itu, jgn ini.."
ingat tak cerita psl hidung laily berdarah hari tu..skang masuk je kereta..dia akan ckp.."adik, sit down..nanti jatuh lagi". diorang berdua ni jadi co pilot cak every morning, so dia akan make sure adik dia duduk di belakang bdn dia.
kalau suruh kejut adik dia, kejut perlahan-lahan ..dia akan kejut dgn sgt lembut "adik... baby..bangun gi skool jom..baby..baby..."sampai adik dia bangun..
tp ada jugak la perangai buruk dia...cthnya suka sangat rampas apa yg adik dia pegang.
suka sgt nyakat adik sampaia dik nangis.
kalau nak satu2 brg..tak boleh sbr. byk lagik la..nnt kite citer pjg2 okeh..

laily?..
heheheh budak ni sgt kelakar okeh. kalau buat slh, dia akan jadi seorang yg sgt baik. cth dia terkoyakkan satu buku.. dia tahu dia slh. dia akan dok atas sofa tgk tv tanpa sebarang bunyi dan reaksi for abt 15-20 mins tau... kalau kite tunjuk slh dia, cth buku yg dia koyak tu..dia akan pejam mata rapat-rapat sambil takup tgn kat muka atau dia sembamkan kepala dia kat sofa, tak mo tgk kunun...skrg dah tanak di suap kalau mkn. semua nak buat sendiri. suka sgt eensy-weensy spider yg cak donlod dari you tube supersimplesongs.com.
siap semua gaya dia buat...
TAPI.. belum jugak dia bercakap penuh... lagi 3 bulan dia cukup 2 tahun... risau..risau... dia sebut ayah, kakak, air, tak nak, nak, bird, cat, babbit, pish... mana la tunggu dia nak sebut IBU ni.


pjg jugak eh...dlm pada tak de mase ni..




Monday, 21-Jul-2008 01:27 Email | Share | | Bookmark
masak dan makan

nasi dage suka suki versi cak
pulut durian utk cik abe
nasi goreng pandai
View all 5 photos...
hujung minggu, kami tidak ke mana-mana.. selain jiran baik saya (ferry dan k.syam) yg telah meancang utk buat mkn2 pada hari ahad... maka sabtu nya kami hanya keluar membeli brg keperluan rumah di tesco sahaja. sabtu pagi, saya bikin ini, nasi goreng pandai... tumbuk bwg merah, bwg putih, cili api, dan ikan bilis. sempoi kan?..yg penting... makan panas-panas...

tghari, saya kemas rumah dan terjumpa saki baki beras nasi dagang. entah zaman bila punye beras ni, dari pada buruk baik saya buat nasi ndagang. so terhasillah nasi dagang, versi cak. utk anak-anak, saya masakkan ansi putih dan sup ayam sahaja.


ptg, baki durian semalam amsih byk. ye, en.kamal meng'selebrate' sebeday daya dengan membelikan durian yg boleh saya kategorikan 'baik'..agaknya sbb special day, so duriannya pun agak special lah kot. mekasih la ye.
disbbkan durian yg sangat sedap, saya rasa sagt PUAS mkn. rasanya leepas ni, tak mo dah mkn durian utk tahun ni, sbb betul2 puas hati lah... so, balance nya, saya buatkan en kamal pengat durian. dia mmg hantu deghoyan. kalau dah buat pengat, dia mesti nyendeng2 kat saya, mintak kukuskan pulut. saya mmg kurang gemar durian yg dah dijadikan pengat.. tgk dia mkn ulang2 cukup buat tekak saya kembang bila sebut "pulut durian".. saya ckp ngn dia, tahun ni, ini je lah kite mkn durian ye, tak mo dah...

selain tu, sabtu tu, kawan sekolah menengah saya, eena dtg ke rumah untuk mengambil cupcake yg dia tempah utk bday anak nya, ariff.deco kek ni berdasarkan permintaan eena sendiri.. so jgn terkujatlah ada 2 design dlm stau box. saya tak ada box kecik, so saya poull in 2 jenis kek dlm kotak yang sama. satu kek butter -oren..dan satu kek cekelat.
thanks eena, jgn serik order eh!!anyway, sebday ariff pada 23 hb... 2 hari lagik.sorang lagik tambahan dlm database bb july saya.


okeh habis citer mkn dan masak.
minggu ni dan minggu hadapan saya akan mula bz. 25hb, saya kan ada short course utk Imaging System benda alah electron microscope, di sini (opis) sahaja. 28-29 saya akan ke hotel Le Meridian, sbb saya dilantik menjadi committee utk Asean Expert Group for Herbal & Herbal products dan pada 31 hb saya akan menghadiri seminar berkaitan animal ethics di grand seasons, KL.

sepatutnya saya ke perlis bermula esok-28 july utk pameran hari penternak, peladang dan nelayan negeri perlis. tp disbbkan tugas utk AEG lebih penting, saya terpaksa mengsubkan kepada subordinate yg lain.
utk itu, sampai jumpa lagi... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

leezsa: aku sgt skema okeh, saja..mood skema tgh on!!biar hang geli baca!!


Friday, 18-Jul-2008 00:36 Email | Share | | Bookmark
bermula lah era 30 an

as mentioned by the title, wishing 'selamat hari tua' to myself..huhuhuu..berakhirlah era 20 an..adoi mak aih..tetibo ghaso tuo..
tak ada apa yg aku harapkan, cam org lain jugak..dan cam yg selalu aku minta jugak. semoga Allah berkati jalan hidupku dunia dan akhirat..
celebration?dah tuo...tak ade pape lah..but then want to thanks my hubby for the early treat @chilis last 2 wks eh (after 6 yrs of marriage that was the first time we were out for movie!!percaya tak?tupun dah le awal sebulan dr sebeday saya..tak kisah, at least dia ingat juga)..selain tu saya dapat rasa dia ada plan nak bw kami jln2 ni.tp tak mo lak dia bgtau ke mana...tak pe lah... biarlah dia nak rahsia2, jgn dia bawak org lain udah!!



besides, i wanna wish ;
selamat hari tua juga buat-
mizi on 7/7,
mizi jr & airell dearie 9/7,
my MIL 10/7 - semoga mak suke le ngan present dr kami tuh ekk...menjajau berjln mencarik..
jilah 13/7,
maya mama airell 16/7
my everdearest auntie ct 17/7
sha, ina and ferry who shared the same date wif mine
en arjoo husband maya 22/7
my best friend sam 26/7

ade jugak mommy fp birthday on july kan..hana mama anas..kan?..sape lagik sila bgtau,saya nak bina database july baby!!
okie..thanks for the wish and sms and cards.. aisehhh..tuo gilo ghaso eh, perangai cam gitu jugak...camana tuh?

okie, till then,selamat berhujung minggu..saya ade byk aktiviti minggu ini.will update next wk ya (bergantung pd masa dan tahap kerajinan!!)



Monday, 7-Jul-2008 01:26 Email | Share | | Bookmark
story mory

suka benau org pakaikan dia tudung..
 
 
View all 23 photos...
no food entries for the time being. dapur kite tgh mogok. kite pun tgh mogok. mim alip lam sin sebenarnya.

hari ni lebih pd nak story mory psl kudits..
Khaleeda..every monday mesti nangis, tak mo g school. aiya!!ini budak ha, kalau nangis satu taman bleh dgr.. masalahnya, bile hari2 lain..dia punye la good mood nak gi skolah. cuma monday saja yg dia berat sangat nak gi skool. ini nampak sgt geng ayah. ayah dia pun benci betul hari isnin.walhal hari tak pernah silap.. mak dia je ok ngeh ngeh ngeh..isnin ke, jumaat ke (jumaat normally extra happy)... seropa saja... laily pun ok.tak pernah nagis pun kalau hantar gi nursery..gembira je muka dia. mcmana happy dia nak g nursery mcm tu lah happynya bila kite ambil dia ptg2. pendek kata,. kalau nak dicompare..laily nih mmg jauh beza ngn kakak dia... laily sgt2 independent dan tak kisah jadik lone ranger. khaleeda sgt2 lah manja dan iskk..mmg manja la.. nak kata manjakan dia, yes, maybe sbb dia the first kan...

skrg nih kalau berebut barang (hobby kudits)..usually laily yg menang dan it will ended up dengan khaleeda mengeluarkan air mata, air hidung san yg sewaktu dengannya. while laily stands proud sbb menang.

apapun khaleeda sgt pandai main dengan adik. kalau say mandi dan minta dia tgkkan adik, boleh la dengar dia menyanyi utk adik.. main tepuk2..main sip sip tom tom tom...ajak baca buku (just to leka kan adik dia sementara cak mandi) mmg boleh harap lah.. dia suka nyanyikan adik dia this song

A itu huruf nya AA itu bunyinya Ha ha ha ha ha ha ha
E itu hurufnya Eee itu bunyinya...hehehehehehhehehe
I, O, U... utk sound hahahah, heheh, hihihi, hohoh, huhuhu tu semua ada gaya...
mmg seronok tgk dua kudits melayan lagu ni sambil goyang2 kepala dan bergaya-gaya..

ayah just bought a white board for khaleeda to conteng-conteng. tp dinding rumah jugak jadi mangsa. huarghhh//tension tension...
tp that white board sangat2 berguna dan sangat2 disukai oleh khaleeda.. dia akan menconteng dan berlakon jadi cikgu..

dia dah boleh menulis dgn bantuan. dah boleh bc simple words mcm ibu, cucu, abu, ubi, dadu..since dia baru belajar sampai huruf d. kat rumah cak ajar kaedah fonetik..tp dia kompius sbb kat skool dia belajar ejaan biasa, bukan kaedah fonetik. so cak ajar fonetik/phonetic tuh utk english..still dia tak dpt catch up sgt..slowly la.. mcmdulu, tang iqra'..dia dah masuk iqra' 2 .. baris atas, bawah dan depan dia dah tahu lah, dah boleh baca lancar klu kite tunjuk..
tp biasalah..saya ttp tak letak high expectation sgt. saja tanamkan minat dari dia kecik dgn harapan dia tak cepat jemu. since saya tak suka dan tak pernah force dia utk belajar dan mahir sangat2 pd usia dia yg bakal mencecah 4 thn august ini. ayah nya hanya ckp, slowly..jgn paksa..saya pun bukan seorang ibu yg rajin sgt nak mengajar. waktu mlm nak tidur (9.30 dah naik katil okeh....) saya peruntukkan 1/2 jam utk diorang buka buku2 yg ada.. khaleeda sgt suka buku POOH (terima kasih siapa yg bagi tu ye!!) dan laily sgt suka buku animals... selalunya 1/2 jam tu...mmg diorang suka sgt2..so by 10pm, dah kena paksa tidur.. skang jadual diorang mcm tu lah, 10 pm kena tidur..hari cuti pun paling lewat pukul 11 la.. itu pun kdg2 dah tersangap2 nak tidur..

kdg2 khaleeda byk bertanya. bw buku duduk depans aya..ibu jom kita baca buku nak?..being so pemalas..saya selalu ckp .."khaleeda..ibu letih la..kita bace esok nak?"..which is NOT GOOD actually.. tp saya ttp kotakan janji..esok baru saya baca buku dgn dia. saya bukanlah seorang yg penyabar..cthnya dia baca ibu jadi abu... saya akn marah.. teruk kan?...
saya boleh bersabar ngajar anak org..(sy ajar tuisyen..dulu..)tp tak boleh sbr dengan anaks endiri. teruk betul..

utk exam first semester hari tu, khaleeda dpt no 2. kira saya puas hati sajalah, sbb kalau tengokkan perangai dia yg menangis tanak gi school dan manja tu, saya tak expect dia boleh dpt no 2. but it's a good start la for me to nilai my doter after this.

okeh..dah pjg citer psl khaleeda..len kali kite citer psl laily ye. all and all, laily seorang yg sgt senang di jaga, tak byk kerenah cuma nya dia dengan saya tak boleh berenggang.. kalau kakak dia duduk dekat saya, sebolehnya dia akan cilok ditengah2..kalau saya peluk kakak dia, dia akan cuba slot in dirinya di atr saya -khaleeda. kalau tak dpt masuk...dia akan tarik rambut kakak dia, atau gigit mana2 bahagian bdn kakak dia...

kalau dia buat sesuatu yg salah, cthnya conteg dinding atau patahkan/rosakkan sesuatu..dia punye takut tu sampai siap pejam2 mata (mcm tanak menghadapi kenyataan)..ngeh ngeh ngeh..sgt sweet klu tgk dia takut kena marah... ahahhahahah..

apapun, terima kasih Tuhan, atas kurniaan 2 permata hati (setakat ini) kepada kami...wpun agak lambat menimang cahaya mata, tp kami gembira dan bersyukur atas kurniaan Mu...
kudits ibu: membesar sihat, jadi anak solehah ok!!

gambar :
sedikit gambar kudits.. mcm biasa khaleeda sgt susah nak di snap gambarnya. ade beberapa siri gambar termasuk gambar balik kg, gambar cuppies yg saya buat untuk hantaran bertunang, dan gambar kudits di rumah during weekend.

cuppies ni, diorang bertunang leps zohor, panas giler time tu..habis rose saya cair... inilah ghope rose yg cair...heheheh....




[quote]
- maya..pilih hok mana se, kite combine gambo dia ngn airell...







~dua beradik menjajah rumah jiran sebelah.. diorang ada wabbit.. lya ngn laily ade tortoise.. tapi baru je bagiik kat anak jiran sbb ayah dah malas nak jaga...


khaleeda: ibu, wabbit eat kewot = rabbit eat carrot...


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net