Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 8-Jan-2009 01:25 Email | Share | | Bookmark
something simple

sejak diberikan task yg giler vaviks byk dan berat ni, life aku rasa sangat2 stress..
oh hati..positif lah engkau wahai hati...!!huiyo..mcm la berat beno...ngalahkan perdana menteri gamaknya??idakle sampai gitu,, aku rasa berat sbb nak explore new things, klu idak tak enjoy jugak bekerja kan dok hari2 buat benda yg sama,....

kadang2 bangga jugak..jadik isteri dan ibu yg bekerja ni.. juglling with job and house chores, end of the day manage to settle everything..pueh ghaso eh..apapun, tho sesibuk mana aku sekalipun, aku make sure by 6.30 aku mesti dah ambik anak2 dari nursery dan by 7pm, aku dah settle masak semua.

semalam aku sampai rumah jam 4.35..owh!! jam mati rupanya...aku tgk jam kat astro decoder 6.10.. setakat hari nih, jam decoder astro tu lah yg aku paling percaya. hari ni, dah janji nak masak utk dinner sbb lunch tadi aku skipped. lagipun laki aku balik awal, so dptlah dinner awal..klu dia sms bgtau balik lmbt...aku maleh nak masak sbb karang mkn lewat mlm..bile mkn lewat mlm...pepaham je la..slalu klu laki aku baliklewat aku masak utk anak2 je.. wajib masak..depa mkn ke tak mkn ke belakang kire. tak mkn kalu senang je..esok bangun pagi awai sikit, aku goreng nasi... masuk dlm tupperware buat breakfast. aku manusia sempoi saja...

semlm buka peti es..ade 5 ekor sotong, 2 ekor ikan.. bukak bahagian bawah, ade kcg panjang, ada carrot ngn capsicum. okey!!
siang sotong.. basuh bersih then garam kunyit.goreng. sementara tuh aku potong kacang pjg ngn carrot. then masuk dlm kuali.. penyet 2 biji bawang putih, masuk kuali. then potong bawang besar masuk kuali. potong capsicum..siap.
namanya aku...mmg semua carik yg senangkan kerja je le..

then, sbb dah ada dish yg tak pedas kan..mana bulih jln aku klu sehari tak jumpa cili... bukak peti ais, ambil cili yg aku dah siap blend ngn bawang semua tuh, tumis... dah pecah minyak aku boh asam jawa...boh garam,gula.. tunggu sat then aku pecahkan 2 biji telur..tunggu telur tuh 3/4 masak then aku buat mcm scramble egg... owh, ini adalah masakan arwah mak!!! mekasih mak... byk masakan yg aku sempat belajar dr mak..tak sia-siakan...

terus amik nasi dan suapkan budak2 dengan lauk sotong dan sayur tuh. okeh... depa mkn degan selera dan byknya... skrg, sup dah kurang dah...lely pun dah jemu dengan sup..tp klu supkaki ayam...perghh kami berempat bercelen-celen makan..

makanya lepas solat maghrib (aku cuti, so sementara tunggu laki aku semayang..aku dok kemas rumah..ya allah!!!! sapa yg conteng sofa aku nihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! nasib baik sofa murah...)lepas maghrib kamimkn degan jayanya,,,,

skrg ni, nak kata resolusi baru aku, aku tatau la...tp aku cuba la utk spent mase yg berkualiti tu esp lepas siap semua urusan - solat, mandi, makan dengan dua org puteri lindungan bulan aku tu..mcm biasa...lya degan buku dan pensil mmg takdpt dipisahkan.. dia setiap masa akan pegang buku bile masuk rumah..aku pun ade le belikan buku IQ development activity tu utk dia..ala, aktivitinya mcm cari benda tersembunyi dlm gambar, atau spot the differences between two similar pictures, atau cari jln keluar yg block2 tuh..benda2 mcm tuh je aktivitinya...tp aku tgk dia mmg rajin.. kdg2 aku yg malas nak melayan...

alhamdulillah 3 hari skolah ni dia tak de masalah..6.30 aku tak yah kejut mmg waktu dia bangkit sendiri..bukak baju ,masuk bilik air.. gosok gigi dan mandi..tyhen dia siapkan diri sendiri,pakai bedak,perfume siap... ..sikat rambut belah tepi dan by 6.50 dia dah tercongok tgk 613. by 7am,aku kejutkan laily..beg2 skolah dan brg2 nursery termasuk lah brg2 kerja aku,lappy, handbag semua laki aku dah siap2 masukkan dlm boot. by 7.05 selalunya aku dah bertolak gi kerja. lya naik bas dr nursery ke tadika.. senang je nak uruskan dia..

yg susahnya si kecik aku laily tamplom..dia nih kdg2 buat aku risau..semua benda dia buat main... kenapa ek..korang ade experience mcm nih tak..dia mkn-main, mandi-main,minum-main..kalau main -mmg le dia main sungguh2...dlmkepala dia tuh semua keliling dia tuh dia anggap toys gamaknya.. aku risau..tp aku dok tenangkan hati la kot...mungkin anak kedua nih lein sikit no... give her time... (tu namanya menyejukkan hati sendiri).. aku kdg2 hilang sabar degan dia... tp dlm pada dia notty mcm tuh... dia very observant... peka dan prihatin... susah nak cerita...

oklah...papehal pun tahun nih.aku cuba update fp sekerap yg boleh. kdg2 ade benda aku nak ckp,tp bile malas melanda...nak bukak fppun maleh... sat lagi aku tepek gambar sotong kunyit semalam...daaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!


Thursday, 1-Jan-2009 04:17 Email | Share | | Bookmark
dunno y

khaleeda's last day of school
L wif L... Lely with lamp..dia j
denganyusri, ..they're cousins
View all 9 photos...
dunno y.. aku rasa sangat sangat sangat malas nak update FP wpun ade beribu-ribu-ribu keping gambar untuk diupload....

apapun.. ada sedikit gambar pilihan aku utk diupload. aku tatau.. ade few pictures ni yg aku rasa suka suka suka tengok. no specific reason why,i just like it,.

to all friends,
happy new year. semoga kite jadi lebih baik dari yg lalu dan semoga dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat.


Saturday, 29-Nov-2008 12:18 Email | Share | | Bookmark
MASAK LAH PULAK

 
 
 
View all 17 photos...
lama rasanya tak main masak2 dan letak di sini....kali ni..aku paste masak2 yg dibuat sepanjang minggu lepas. dah lama tak jengah ke dapur, selalunya masuk dapur hanya utk prepare foods for kids sahaja. this time pun masih utk kids jugak.. jarang beli diluar sbb rasanya lebih selesa utk beri diorang mkn hasil tgn aku.dah le hari-hari makan di nursery air tgn ummi mereka... nnt depa lagi ingat ummi dr aku..naya!!dah le ummi diorang ni masak sedaps2...haru!!

so, aku make sure, hari2 at least once , depa akan makan apa yg aku masak. tho simple..tapi MESTI... aku pun jenih yg sempoi je...ok.. ini je la yg aku masak utk diorang.. aku paste resepi sekali.. ade org bace ke tak ke...belakang kire... ahaks..

Quote:
lempeng pisang

buat ni ptg balik keje.. hari hujan je kan 2,3 menjak ni.. sebenarnya tekak aku yg teringin..teringat arwah mak punye masakan during hari hujan2 mcm ni...

resepi :
5-6 biji pisang dilenyek dengan 2-3 sudu gula dan sedikit garam.
kelapa parut dlm segenggam
masukkan teoung sikit, sikit.. sampai dpt kelikatan yg sesuai mcm lempeng..
then tepek je lakat kuali..
kalau arwah mak aku..dia alas daun pisang..lagilah syiok habis!!giler lah.. punye lama tak mkn, kami sekeluarga saja..sorang sebijik mkn..termasuklah kudits kecik aku si lely.. bleh jadi duta lempeng pisang dia ni..


Quote:
mee sup with black pepper

buat time ujan kat luar tgh lebat giler, dan ble dgr lely asik sok sek soksek hidungnya.. saja boh black pepper lebih sikit utk hangatkan badan masing-masing..sejuk wooo mlm2 time ujan2 cengginih...

tak yah resepila,..aku buat giler sempoi.. tumbuk bawang merah, halia, lada hitam... tumis rempah 4 sekawan,..boh bhn tumbuk... boh ayam, bg layu...boh air...campak sup bunjut (malas eh..)..boh garam...settle..celur mee... celur toge. settle...
sempoi camni pun kudits 2 orang tuh bertambah2 mkn....syiok tgk aih....


Quote:
donut mommy LILY
resepi nih dpt dr my sis.. donut kampung... tp mmg menjadi kegemaran kami sefamily..

resepi

1 biji kentang sederhana besar, rebus.. then blend dengan 1 cawan air panas.

dlm mangkuk besar,campurkAN ;
1/3 cwn minyak masak
1/4 cwn susu pekat manis
1/2 cwn air suam
2 sdb gula
1/2 paket mauripan
sedikit garam
kentang yg dah di blend tadi

then masukkan 500g tepung, masukkan sikit2...
(x perlu habiskan tepung...adunan ni mmg sikit lembik.. tp thru experience..lebih lembik doh,lebih lembut donut nya nnt)..
biarkan doh naik sekli ganda..then bulat2 kan...
biar dia naiklagi sekali...then buat lubang sbeelum digoreng...

klu doh melekat2 ditgn.. boh la tepung utk elak dia melekat...
settled...


Quote:
ini, kegemaran 2 kudits. kalau nak tgk depa mkn bertambah..dan akan sebut "nak..nak.." sebelum turn suapan nasi tiba pada mereka...buat le lauk ni. kompom!! diorang akan mintak nasi bertambah2..klu lunch..depa dah tak minta apa2 even susu..sampai la ke petang.. senanggggggg...

IKAN SIAKAP MASAK LEMAK TAK DE CILI

-tumbuk 4 ulas bwg merah, 1 ulas bwg putih, halia dan serai dititik. jerang atas api semua bhn tumbuk degan 1 cawan air, dan 1 sdk serbuk kunyit. bile air dah menggelegak, masukkan ikan.. bile ikan nampak dah 3/4 masak, boh timun yg dipotong panjang dan gemuk..last sekali boh santan dan rasakan dengan garam.tunggu mengelegak.siap...kakida suka sgt timun dlm masak lemak ni...pendekata..dia suka lah masak lemak ni..ok...settled


at least those mommies dpt la idea nak msk pe utk their kids kot, bile bace FP aku this time. perhaps.
apapun masih ada a few dishes yg aku lupa nak snap..still sempoi...less time consuming..yet mengenyangkan...next time aku share

lastly yg nih..mmg amik masa lah.menyampah aku nak buat.. aku dpt idea nih, mase g lunch kat sebuah gerai.. tgk sotong dia gemukkkk je.aku amik..aaahhh..sedaps okeh..so balik rumah.aku cuba la buat ikut tekak aku..

Quote:
sotong sumbat telur


goreng telur dadar kosong je.. then hiris nipis. utk sumbat dlm bdn sotong.
sotong dibersihkan... then sumbat dgn telur yg dah dipotong tadi..dan gunakan pencungkil gigi untuk elakkan isi berterabur (aku beli pencungkil gg semata2 utk ni!!)

dlm puyuk,
letakkan 2 sudu cili kering yg dah dikisar.
5 ulas bwg merah,
sedikit halia dan serai.
serbuk kunyit.

buat mcm nak buat kuah lemak, bezanya tarukkan daunkunyit yg dah dihiris halus.
letakkan sotong dan tunggu masak ...
perasakan dgn garam dan gula..siap..

bapak la aku suka eh mende alah ni... punye lah byk aku mkn.. lawan lak ngn ikan kering dan ulam saja..habislah diet aku...dah la tinggi kolesterol...ikan masin lagi.huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


last... ni buat ptg tadi..
Quote:
waffle versi aku..suka suki..

entah berapa byk tepung aku guna..dan entah berapa ml susu aku tuang..semua main agak je, 3 biji telur, 1/3 butter cair, garam, gula, vanilla essence. blend semua..dlm blender je... mkn panas2 ngn jem mulberry cikgu pencen dari Rasa..jem dia sedaps eh, buatan org melayu, org kampung yg educated... aku cecita sok..dah pencen..nak jadik mcm makcik dan pakcik ni.. hari tuh, masa makcik dan oakcik ni dtg opis..dia byr servis utk khidmat ujian bagi teh dan jem dia guna cek...aku yg bangang ni, tak pernah terima customer byr guna cek, siap garuk2 kepala aku.. tatau nak buat camana. selama ni.. org lein byr cash..atau pun thru invoice...haru.. heheeheh.. pakcik tu yg ajo aku..malu siot...
tadik mase mkn waffle ni..terbyg2 muka makcik dan pakcik ni... mekasih makcik... jem nih mmg sedap...latest aku dgr, MARDI bagi diorang tanah 4 acre utk majukan tanaman mulberry diorang ni, dan utk keluarkan produk dr mulberry.. all the best makcik dan pakcik...syiok tgkorg melayu kite bisnes.. harap, produk mereka setanding dgn produk bangsa asing..nnt aku snap gambar jem dia...okie!!
owh... husband aku prefer mkn dengan peanut butter+choc... citarasa memasing kan... lely suka yg plain+madu sikit..dia mmg hantu madu...


mmg!! aku nak berenti berckp pun payah,.,apetah lagi berenti menaip ni... chio..
duta makanan fp cak
subjek tgh makan lempeng pisang
betapa sedaps..sampai terpejam2..hahahahhaha...melawak..
"kalau saya takpuji masakan ibu saya... nnt dia merajuk, takmo msk lagi untuk kami..hmmmph...jgn bgtau ibu, lempeng dia nih manis sikit lah!!"
ape ke nama benda bulat ni.. saya suka gula dia je...
hmmph... i just like this thing...tak kisahlah apa nama dia...


Saturday, 22-Nov-2008 15:25 Email | Share | | Bookmark
dua dan doa

 
 
 
View all 10 photos...
happy 2nd birthday dear Laily Raihanah binti Ahmad Kamal Hasrin..

mcm mak org lain jugak, sama sahaja doa seorang ibu kepada anak-anaknya...
ok laily... jadik anak yg taatAllah dan ibu bapa, hormat orang tua, insan yg berguna, mukmin yg berjasa pada agama dan bangsanya and the list goes on bla bla bla blaaaa...

semoga sihat tubuh badan, dikurniakan hati yg terang, dijauhkan dari malapetaka, fitnah durjana, bala bencana and the list goest on.... bla bla bla...

semoga ..semoga..semoga etc..ye sayang!!

we love u so much!!

Quote:
wpun belum berbutir apa yg dia pertuturkan.. tp aku tak kisah. mmg la sikit risau, tp malas nak port sgt sbb dia paham arahan, dan dia tahu apa yg dia mahukan. paling suke lagu eensey weensey spider and twinkle2 little star~typical kan!!

suka nak main sip sip sip tom tom tom...ngn enjit2 semut...(dia cubit kuat dan halus tau!!)
she's an observant..suka observe satu2 benda.. then esok luse dia mulalah ada mcm2 akal.. tak kisahlah..that's how they learn kan...

ingat lg nak bersalinkan dia, yg betul2 sakit tak leh tahan dalam 15 mins terakhir tu..jam 12 mlm mmg giler punye sakit (since first deliver, amik epidural..so 2nd nih kununnya nak rasa 'original' la..)kuhnunnya... ha, amik kaO!! aku siap tarik baju doctor, takut dia tinggalkan aku dlm labour room. doctor pun ckp..sejarah dlm spital tu, ada satu patient sahaja dlm labour room.. aku sorang2 je yg bersalin.. giler aku takut...takut hantu actually!! tak senonoh aku kan...serius mmg aku takut hantu mase tuh, aku tatau aku seram sejuk sbb nak bersalin ke, atau aku seram sbb takut..dah la laki aku keluar kejap mase tuh.. masa dia masuk balik je..mmg lega la.. tp sib baik la sakit tak lama.. 12.16 mlm 22 nov, lahirlah si kudit kedua aku.. Laily Tamplom... Laily Raihanah... nama ni, mmg aku yg pilih. laki aku mmg tak pernah pot nama anak2..aku je yg sibuk2 carik nama, belum mengandung pun dah bersusun nama anak2 aku... gitulah gayanya.. apapun dah 2 thn berlalu... harap tahun2 mendatang anak2 aku dikurniakan yang baik2 sahaja dari segala segi.. Aminnn!!


Quote:
lely tamplom juga berkongsi tarikh sebeday yg sama dengan Adam Shukhri.. anak poh bedah halimatul liza... Adam, auntie doakan yg baik2 juga untuk Adam... dulu, mase lely belum setahun... Adam pernah kiss Lely tau!!! ..sekarang Adam dah tahu malu... suruh pegang Lely pun Adam dah tak mo... apapun.. tahun depan, akan ada sorang bb lagi yg join date 22-11 ni... syiok kan!! even nama LELY nih, ibu adam la yg mula kan...

Untuk auntie2, kawan2 ibu dan kawan2 ayah yg wish, bagi sebeday pressie, mekasih eh..ibu saya cakap..tahun depan boleh lah kasik lagik!! ahaks...


i want to make a short, a very short entry actually.. but i just couldnt stop typing.. normal lah, sedangkan nak berenti berckp pun aku rasa payah.. ini pula nak berenti mengarut.. ok..STOP.

pssstttt.. Lely... happy birthday no!!i lap u... lap ur sister and also ur daddy...muahhhhhhhhhhhhSSS!!











Tuesday, 18-Nov-2008 03:51 Email | Share | | Bookmark
KASIH SAYANG

Hari ni, kite sedikit emosi dan jiwang ok.
Pagi tadi, on the way ke opis..aku tgk sepasang orang berpegangan tgn menuju ke tempat kerja. Oh, klu korang tak tahu..jln masuk ke tempat kerja aku dr main gate, lebih kurang ½ km jaraknya. So, dari main gate..perjlnn ½ km itu adalah melalui kawasan separa hutan iaitu kiri kanan adalah pokok..kadang2 ada monyet dan ba alip ba ya juga. (ya!!aku pernah nampak kedua-duanya 5-6 thn yg lepas…sekarang mungkin ba alip ba ya dah tak de, monyet masih ada)
Bila lihat orang itu dan uniform yg dikenakan, sah..mereka adalah pekerja rendah awam yang berbangsa Indon. Tukang sapu dan tukang cuci. Yang permepuan berbaju biru – tukang bersih bangunan dan kawasan sekitarnya, dan yg lelaki berbaju biasa, tetapi mengenakan but phua chu kang (kawan aku panggil chua pu kang)..tukang bersih kawasan luar. Aku bukan nak ceritakan ttg baju atau alat yg diorang pakai… tp nak ceritakan betapa mereka berjln berpegangan tgn dengan penuh kemesraan, which was dah lama aku tak buat dengan laki aku. Rasanya sejak ada anak, kami tak pernah berjalan semesra itu didepan orang… adalah sekali sekala mase tgk wayang, itupun bila dua srikandi aku tinggal, tak follow. Aku kagum seyy yyy tgk couple itu.. sungguh loving cara mereka berpegangan tgn, nasib baik aku tak accident sbb memerhatikan mereka melalui side mirror dan cermin pdg belakang apabila telah melepasi mereka.

Sebut pasal kasih dan sayang jugak, (computer aku keep on changing sayang kepada saying..mencik!!, oh..kalau korang belum tahu, aku sedang menggunakan laptop baru dikala ini..ihiks..) ok, back to the top…mlm tadik kasih sayang aku (laki aku la, sape lagik) balik lambat utk kesekian kalinya. Dlm dua bulan kebelakangan ini dia kerap balik lambat. Adakah sbb kasih sayangnya sudah kurang pd aku dan anak-anak… Oh, nauzubillah.. dan OH!! Tidak sama sekali..semalam dia menyetelkan satu kes unbalance credit dan debit…aku pun tatau nak ckp camana..tp bile tutup akaun, tak balance. Figure nya agak besar, 56K++… aduyai.. camana lah si ***** tuh buat ghoje. Tak pasal2 kasih sayang aku yg kena settle kan. Tp tak pe, it’s part of the job kan.. nama pun kuli… kalau boss lain lah kan.. Selain itu, kasih sayang aku ni seorang yg home type. Kadang2 aku bersyukur dpt kawen jenis lelaki home type ni.. setiap masa depan mata..aku pun bukan jenis yg wara wiri wara wiri…so we complement each other lah!! Kalau nak kemana-mana..selalunya dia angkut semua sekali.. hatta ke kedai yg berjarak 200m dari rumah sekalipun. Kadang2 aku rimas, selalu aku ckp ngn dia, kite nih kadang2 kena dok jauh sikit.. baru rasa rindu meluap-luap (tuh time gaduh la kan!!)..apapun, dia mmg orang yang aku kasih dan sayang..sampai hujung nyawa aku.

Dlm konsep nilai pula, kasih dan sayang membawa pengertian yg luas. Allah Maha Pengasih, juga Maha Penyayang. Sebab Allah kasihkan arwah mak aku lah, maka diambilNya arwah mak aku pada usianya 52 tahun. Esok, genap lah 8 thn mak meninggalkan kami sekeluarga. Semua org sayangkan mak masing2 kan. Mak meninggal pada hari Isnin, 19 November tahun 2000. Seminggu ke dua minggu sebelum bulan Ramadhan. Meninggalkan adik bongsu yg ketika itu berusia 10 thn, klu tak silap. Mak meninggal pada ketika itu dalam surat kematian ditulis “kanser payudara”.. Kanser jadi penyebab, tp sebab utama kerana ajalnya sudah tiba.. Janji Allah padanya sudah tiba. 52 tahun sahaja masa yang Allah pinjamkan kepada dia untuk menikmati hidup dengan 2 org putera dan 5 org puterinya bersama suaminya. 52 tahun sahaja masa yang Allah beri padanya nak kecapi rasa nikmat dan bahgainya hidup di dunia. Alhamdulillah, dengan kasih dan sayang arwah mak juga, kami menjadi seorang orang pada hari ini. Alhamdulillah, dengan kasih sayangnya, kami hidup bahagia dan dilindungi Allah (aminnnnn)…dan dengan kasih sayang arwah juga kami masih segar dan terus mengingatinya sampai hari ini. Satu-satu kenangan dgn arwah akan kami adik beradik ungkit dan bualkan bila kami berkumpul. Belum luput walau seinci ingatan kami pada arwah mak. Baju yang arwah mak buatkan utk kami walaupun masing2 dah tak muat, semua pakat simpan lagik. Baju arwah mak pun, pakat kami amik sorang satu wpun dah nyata mmg tak muat dari segi saiz.. Yg penting, ada juga antara kenangan yg ditinggalkan. Arwah mak bukanlah org kaya yang meninggalkan harta benda dan pusaka untuk anak-anaknya. Kami dari keluarga yang biasa-biasa sahaja…

Selain dr suami, mak…aku juga kasih dan sayangkan hartabenda yg tak ternilai dlm hidup aku. Lya Khaleeda, Laily Raihanah dan seluruh adik beradik aku yg seramai 7 orang semuanya, beserta anak-anak mereka. Tahniah kepada anak buah aku Nas Ilyani Nasruddin dan Hamzatul Amirah Abd Hadi atas kejayaan mereka mendapat 5A dlm UPSR dan MUMTAZ dlm PSRA..tahniah!!
Untuk srikandi dan permata hidup kami, Lya dan Laily (yg kedua-duanya membawa maksud malam, semoga kesejukan malam menyejukkan hati kalian untuk mengasihi kedua ibu bapamu, sebagaimana aku mengasihi kedua ibu bapaku!!, aminn) semoga kasih sayang yg aku dan suamiku beri menjadikan mereka “orang” yg berguna, solehah dan tidak lupa asal usul.

Okeh, apapun, entry kali ini yg aku highlight ttg kasih dan sayang sebenarnya mempunyai senarai “orang2 yg aku sayang” yg sangat panjang (guys, u know who u are)..aku rasa taka de orang dlm dunia nih yg tak tahu berkasih sayang, ada ke… tak de kan.. tipulah kalau ada org yg tak kasih dan sayang…sure hati kering punye lah orang tuh kan!! Back to the top, I wish my hubby will hold my hand, through bad and good times, Insya Allah..






[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net