Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Monday, 10-Dec-2007 03:59 Email | Share | | Bookmark
masak dan makan dan malas.

banan muffin mummy sara
kuey teow cak's style
cream sauce butter crab
View all 9 photos...
ngeh ngeh ngeh... teruk kan...
cak masak, cak makan dan cak malas on the same time..
malas nak masak on saturday tu la, satu hari kami jalan-jalan cari makan dan jalan-jalan cuci mata...

hari sabtu pagi-pagi pukul 5 cak dah bangun sbb nak laundry kan.. dah 3 hari tak basuh baju psl hari asik hujan sahaja..cuaca skang susah, sukar diramal..tak menentu... pagi breakfast ngn sosej dan scramble egg dan roti sahaja. milo utk lya, susu utk laily dan nescafe o panas utk kami... tghari nak ke putrajaya ke rumah zaini (my 6-jaHnaM's-buddy) for their hse-warming doa selamat.. dan janji nak jumpa farah yusri lepas tu.(ambil gambar, album dan cd bday laily)..
di sebabkan ramai jemputan kat rumah zaini tu dan laily yg tak reti diam, so cak makan-tak makan la..sempat gak rasa kari ikan mak mentua zaini yg kaw-kaw sedapnya.. thanks ZAINI DAN HANI for inviting us. jumpa geng jaHnam yg lain IDA&AMAT (http://blurry-vision.fotopages.com) dan their newborn nur aina humaira yg mcm anak mat salleh.. ida, aku lupa snap gambar aina laaaaaaaaaaaaa... tu lah ko, dtg lambat..kalau awal sikit boleh lepak dulu.. , jumpa SHUK yg kembali single, dan apiz + erniza yg baru balik dr KJMC check-up their baby, dan GARD yg tak dpt dtg (kat sarawak).
6 JahNam nih, aslanya ade tujuh org.. ini kawan cak dari first yr mase kat ITM dulu. kami dr school yg berbeza, tp close...persahabatan kami sukar nak ditafsirkan dengan perkataan, dan diorang lah the best buddies yg cak pernah ada. sampai skang ni, tho masing2 dah beranak dan berkeluarga, kami masih close tambah lak our spouse pun semuanya satu kepala..
to zaini : mekasih jemput dan len kali bley gather kat rumah ko lak
to shuk : sabo eh, aku dah kabo, jgn bercinta lama sgt..ko degil
to ida : i lap u and thanx for the pressie utk 2L tu...
to apiz : good luck eh!!
to gard : Garddddddd..we all miss u lah...


okeh, balik dari umah zaini&hani, en,kamal ajak gi SOGO.. ade dua plan..satu nak mkn kat Nando's sbb tadi tak berapa mkn kan... 2- nak carik swimming attire utk 2L.. cak yg bising ajak gi nando's tp tetiba hari tuh tak rasa nak mkn nando's lak.. cak pun ajak en.kamal pi alpha angle pi oldtown kopitiam psl nak mkn kaya toast dia yg lazat berkrim esp bile tergigit tang butter... so we opt for alpha angle.
memula gi mkn.. bengkerk ngn enkamal sbb cak mmg pantang klu dah sampai kat satu-satu tempat tuh, baru time tu lah nak withdraw duit dr ATM..mmg pantang betul.. so dia tinggal kami bertiga kat satu bangku tu..dok la kami tiga beranak menunnggu dekat 1/2 jam.. then kami mkn.. punye la ramai prg kat oldtown hari tu.. kami pun empat beranak dok tersepit kat tepi saja.. laily mkn Ipoh Hor Fun.. (tingat kat ibu adam, first date mkn ini lah kite kan)... kami mkn kaya toast dan minum white coffee.. Lya lak minum smoothies grape kot..
so, beli sikit brg rumah - laundry basket, laundry bag, diaper laily (momi poko murah seyyyh).. dan baju bebudak ni.. utk kami..nganga saja..psl cak ade aim nak beli baju sorang2 nnt ..maleh gi ngn en kamal beli brg2 cak..payah.. banyak tanye sebelum hulur..

dari pukul 5 ptg rupanya-rupanya kami keluar dari alpha angle tuh dah nak maghrib.. keluar dari parking lya ckp "ibu, hari gelap kenapa "..keh keh keh.. dah mlm la sayang...
so, mlm lepas isya' semua org collapse.. kecuali laily..psl dia tido dari keluar jusco sampai rumah dia sambung..dan bangun dlm kul 9 cam tu...

esoknya, ahad.. kami bangkit awal psl smlm dah janji nak breakfast kat wak leman (best wooooooooOOO... dia punye roti canai, nasi lemak, soto, mee jawa, semua best lah...)..kami slalu breakfast sini sbb mknn dia mmg kelllllllllasssssss ikut tekak cak dan enkamal.. wpun dia hanya kedai buruk bawah pokok saja.. yg penting..SHEDAP!!tak tipu..so sesape ade kat area selayang, kepong..nak breakfast kat wak leman ngn cak..call eh...
(ekcelli cak tak nampak pun ape nama kedai tu..tp kawan2 en.kamal panggil kedai wak leman)...dekat ngn kwsp selayang..

tghari tak masak sbb dah tapau kat wak leman..tgk, buruk tak perangai..dah makan..tapau lagik...
ptg tuh, jiran2 cak (3 of us+spouse) ade meeting..psl kami ade projek nak buat.. so kumpul kat umah cak..
cak goreng kuey teow, buat fruit tart.. my jiran fery buat marble butter cake dan kak sham buat cok jagung (2L's fav) dan kacang poi yg nyaman!! kak sham ni kalau buat cok kodok mesti mai hantar kat rumah kami, psl dia tahu 2L suka sgt ngn cok kodok.. smlm tghari pun dia ade antar mee sup ketam (lazzzzzat)..smlm mmg heaven la..makan saja ok!! hari nih sampai opis kena naik tangga tak mo naik lif..sampai tingkat 4...
- terselit muka kakak-

gambar coq jagung dan kacang poi tak sempat snappo

spaghetti ni cak buat last wk, utk 2l.. senang saja..ini mmg pakai tomato fresh+bawang holland+minced meat+oregano+mixed herbs+garam+gula+halia sikit+garlic+pepper.. saja.. 2L mkn baaaaaaanyak..


banana muffin ni lak cilok resepi azza, cuma cak tak pakai tepung gandum+soda+baking powder, cak tukar ngn self raising flour.last wk, 2 kali buat dah..sebab sedap dan mudah... tengkiu azza mummy sara...


oh ye, tghari smlm kak sham bagi ketam mentah.. cakpun buat la cream sauce butter crab.. boleh tahan la sedap... resepi?..jeng jeng jeng...ikut kat tin susu cairk ideal..sila lah tengok..dia bagi resepi udang..cak pandai2 je tukar ketam..oklah..not bad..
tu dia ..mkn saja kan?...

ini gambar laily, budak yg suka memanjat..olie, mmg laily pun sama cam nadya..suka sangat manjat,..pening kepala cak..pls kite dok gayat tgk dia, dia buat muka selamba aje.. satu hari kalau tak dok atas tangga tu, mcm takpuas aje hidup dia...


ini gambar diorang dok main kat jusco, sblh ngn kopitiam tu ..tukar token rm10, puaslah diorang main.. laily pun tak padan kecik.. terenjut-enjut dia dok dlm benda alah tu!!



Thursday, 6-Dec-2007 08:54 Email | Share | | Bookmark
back to the world of cooking and food again

asparagus dan butter prawn
chicken porridge utk 2L
sup ketam
View all 12 photos...
rindu rasanya nak upload gambar masak-masak.. dan gambar makan-makan.
last weekend kami pergi makan kat Kak Long Paradise. tatau apa angin ayah dia, dok ajak kami mkn luar hari tu.. oklah, org nak belanja...Cak on aje. this is not the first time we went to KLP. Cuma this time kami pergi dengan Sam, best friend Cak dan en.kamal sbb Sam nih, org kuat mase bday bash Laily hari tu...

kami makan Sup ketam, butter prawn, asparagus goreng spesel, siakap portugis. Shedap!! especially sup ketam.. 2L menghirup hingga ke titisan terakhir..
minum..Lya skang dah oandai mintak air..nak air stobewy.. so stobewy for her, cak minum honey dew.. yg lain order teh panas.







okeh...dah lama jugak cak tak masak kan...mmg serius dah lama tak masak.. cak ada masak, tp masak yg biasa-je..ade satu benda cak masak, tp gambar tak tau save kat mane..nak share resepi, tunggu buat next time lah gamaknya...

okeh, ni sehari lepas bday bash laily tekak ni mcm teringin sgt nak mkn soto.. so, next day tu buat lah soto..tp ni lah sytyle soto cak.. ayam tu tak suka yg siat-siat..suka yg goreng garing dan mkn seketul-seketul.. baru UmmmpHH!! this time buat complete ngn begedil semua tp terlupa beli taugeh..ehmm oklahhhh....

cuti baru ni, cak masak ayam pencen masak lemak cili api..ayam pencen ni, jiran sebelah yg bagi..dia beli seekor, mungkin tak boleh habis sorang..dia bagi sebelah kat cak.. jenuh pikir apa nak buat dengan ayam ni..tanya en. kamal..dia ckp dah lama tak mkn ayam masak lemak cili api..so itulah hasilnya. while utk 2L, cak buat udang + brocoli+cauliflower ni.. Laily mmg suka mkn sayur, regardless apa jenis. so , mmg bertambah senang la kerja cak.. cumanya cak tak goreng sayur tuh, cak rebus sahaja.. then tumiskan udang+bawang merah+bawang putih+halia+sos tiram+kicap cair...curah aje.. diorang mkn baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanyak sungguh hari tu..alhamdulillah..anak cak tak choosy bab makan ni..
tambah lak laily yg seleranya bertambah-tambah lepas baik demam hari tu.. sekarng ni kalau dukung, dah boleh rasa she is gaining her wt.



roti jala nih buat mase bile tak ingat...
tp try la resepi lain lak.. yg nih amik resepi kat blog my friend. roti jala ala mak mah, sukatannya senang
1 kg tepung gandum + 1 cawan tepung beras + 1-2 biji telur + 1 tin susu cair + air.+garam.
blend aje semua.. ehmm..ok je rasanya cuma nya dia lebih cepat garing kot?..entah... all this while buat roti jala cak tak pernah guna santan/susu..mmg air semata. boh santan/susu...pada cak..cepat muak sikit bile makan.. anyway tak salah mencuba kan?...
roti sahaja
ngn kari

then satu hari tu, rasa jemu, jelak dah nak mkn lauk pauk yg heavy dan remeh..so, cak buat lauk yg sangggggggggggatt digemari oleh en kamal..laagi senang..

goreng ikan bilis sampai garing..
ketepikan.
boh bawang besar yg dah hiris, boh cili api yg dah ketuk kasar, tumis kejap, then boh kicap manis
.
siap. perghhh makan ngn nasi panas.. sure terangkat... perghhh.,. ini lauk tika malas... dan tika tak de mood.

cak ralat la, cak ade nak share satu masakan ngn korang..tp ntah mana taruk gambar... nnt cak carik gambar upload masakn tuh kemudian eh..idak le spesel mana.. cumanya benda baru la pada cak..then sedaplah ditekak cak..
okeh.. chiO!!

Quote:
on the other note, mekasih ehhh en.kamal utk ini benda
..sungguh ku terharu... mekasih utk belanja mkn malam hari tu... i lap u okeh..


Quote:
quote lagik ..en kamal ni, kalau nak bg mende2 selalunya dia main belasah aje..tak de pape occasion.. dia kate camera sempena bday laily, aci dak???? heheheh..bday laily lak..Lya pun dpt sekali..ahhh..tu lah kadang2 geram gak, bday kite dia tak bagik pape pun.. OooPs..lupe.. bday cak tahun nih dia bg TupperChef la... sorry awak..kite lupaaaa..




Tuesday, 4-Dec-2007 02:12 Email | Share | | Bookmark
kesian kakeeda

 
 
dah lama rasanya tak citer psl khaleeda kan...

dia dah besar sekarang, timbang last wk dah 17.5 kg, tinggi dah cecah 100 over cm. (can't remember).

progress?.. mcm bebudak sebaya dia juga..cuma yg sedap didengar bila dia baca Ummul Kitab. Dari hari ke hari bacaan dia makin baik dan makin jelas sebutan nya. Wpun dia tahu ABC, dia masih tak kenal huruf-huruf tu semua..mcm tu jugak dengan number dan alif ba ta. bila baca alif ba ta, dia jarang sebut alif..mesti terus pergi ba.
skill mewarna?.. boleh tahan, dah kurang terkeluar-keluar dari outline nya, tp dia nih jenis mewarna samar-samar sahaja (x reti nak tekan color tuh bagik terang sikit).. tak mcm cak masa kecik..abah selalu ckp dia penat mengasah pensil kaler cak sbb suka sgt warna yg terang benderang.

paling sejuk hati ni, bila setiap kali nak tido dia akan baca ummul kitab, 3 qul (dengan pelatnya- so chomels), doa tido (kadang-kadang dia kasik doa makan - sbb dia nyusu seblom tidoo, kan..) dan yg paling terharu bila dia sebut " ya allah ya tuhanku, ampunkan dosaku, ibuku, ayahku, adikku... selamat mlm ayah, slmt mlm ibu, slmt mlm adik, kakeeda nak tido dulu" without fail setiap hari. sweet kan?.. ini semua ayah dia yg ajar... beside that al fatihah dan 3 qul dia belajar kat nursery.

since dia diaper free dari umur dia 1 thn 10 bulan (siang), dan 2 thn lebih (mlm), sekarang nih mmg dah kira oklah..dah tak terbabas lagi dah.. every time bangun tido dia mesti bgtau, "ibu, kakeeda tak kencing tilam, kakeeda no cry".. heh.. alamdulillah..

tp..(ada tapinya).. yg tak tahan perangai dia nih.. (tang buruk la pulak kan....) kalau dia nak sesuatu tu, dia mesti tak sabo-sabo. contoh kalau kita ckp, "kakak, this wk hari cuti we're going to opah's hse" so, dari hari rabu onwards dia akan ckp.."kata nak opah?"
sama lah kalau bgtau kita nak gi umah acik lili ke, acik pau ke, acik ya ke, umah kakak afah ke... dia mmg tak sabo. tiap masa akan dengar dia ckp "kata nak itu, kata nak ini"..

skang nih, selalu suruh panggil dia "BABY".. yucksss... cth bile dia panggil kita "ibu"..kita jawab "ye kakak"..dia akan ckp balik "cakap BABY"... bila panggil dia baby..dia suka lah... pastuh sekang nih pandai merajuk.. salah sikit, terus gi balik tiang/pintu..nyorok..(mmg perangai cak sebijik jibon nih mase kecik² dulu)

lagi..pandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiii sangat bagi alasan...
kalau suruh makan, dia akan ckp "kakeeda puasa la bu " or "kang muntah kang , uwekkk camna?" or "kakeeda kenyang, errrrkkkk (sendawa)..alamdulillah.."... bengkerk tak?..

kalau cak marah dia ..sbb selalu sepahkan brg.. dia akan cakap " kite tak sayang ibu, kite sayang ayah"..sambil ngomel-ngomel mulut mengutip barang masuk toyogo... bila kita buat dunno tak yah lama seplo minit aje..dia akan ckp " tak salam kakeeda pun?" yang mana actually dia nak minta maaf la tuh.. bila kita salam dia baru dia boley buat kerja lain... then kita tanya dia..."kakak sayang ibu tak"...dia akan jawab " kita sayang ibu, tp kita syg ayah lagi " memang anak ayah kan, nak wt camana... tido mlm nak kena ada ayah, nak ayah usap kepala.. adoi la...

mlm tadikan. cak terkujat sekejap... dia baring kat cak..dia peluk-peluk cak..pastuh dia ckp "ibu, tengok ye..adik mesti JILASH.." what?..jilash?.. then adik dia dtg (adik dia mmg pantang tgk akak dia dok kat cak... berdengki!!)..adik tolak-tolak dia sambil nangis..then khaleeda ckp " HAaaaa!! kan dah kata..adik JILASH!!"
Ibu & Ayah : OOOOOOOOOOOOOOOOOOooooooooooo (terlopong besau)...

*jilash : jealous.



Quote:
utk kak daalia, khaleeda berumur 3 thn 4 bulan.. dia big size dan quite tall for her age. mmg bdn dia dah mcm budak umur 4-5 thn. khaleeda still pelat tak hingat punye tau (mcm ibu dia mase kecik)..


Quote:
kakeeda = khaleeda. dia tak reti nak sebut nama dia. ekcelli kitorang panggil dia Lya/Kakak. Kat nursery cikgu dan kwn2 panggil khaleeda.



Monday, 26-Nov-2007 02:04 Email | Share | | Bookmark
alhamdulillah dan terima kasih

cilok dr hana
cilok dr yana
pun dr hana
View all 6 photos...


alhamdulillah semuanya berjalan lancar wpun tak selancar yang dirancang.
wpun ayah dan ibu dah plan awal² lagi utk laily 1st bday celebration ni, tp due to my business so, it turned out to be ala kadar.. tak kisahlah..janji lepaslah sudah nawaitu ayah dan ibu utk laily tersayang..
hanya 3 hari sebelum hari kejadian kami berdua berjaga sampai lewat mlm dok siapkan goodie bag wpun brg² isiannya dah dibeli sebulan yg lepas. memandangkan tetiap minggu kami tak ade di rumah slps aidilfitri lalu, dan cak mmg bz tahap gaban mati tersepit, so bila ade mase terluang saja baru kami sit n discuss.. sib baik ade uncle SAM yg jadik tulang belakang majlis ni.
cak minta maaf daripada rakan2 lain, bukan tak nak jemput atau pilih kasih... tapi nantilah... bila kita lebih mesra..[b]cak pasti jemput [/b]yg lain ye..
separuh dari jemputan sahaja adalah keluarga sebelah cak dan suku lagi sebelah en.kamal.. heheheh..maklumlah keluarga besar la katakan...

okeh, finally terima kasih yg tak terhingga kepada rakan-rakan, family dan sanak saudara yang melapangkan masa menghadiri majlis bday laily yg saja suka-suka ni.
minta maaf atas kekurangan, atas kecacatan majlis dan seumpamanya.. cak dan hubby manusia biasa saja yg tak lepas dari kekurangan.
minta maaf lah kalau tak terlayan, rasanya cak sempat tegur semua orang.Utk bday ni, kami sengaja tidak meletak tema sbb kami tau, mak pak mesti susah nak jaga anak2 diorang yg sudah tentu PANTANG NAMPAK AYO...
terima kasih atas doa dan pressie dari kalian, RM utk si kudit dan baju-baju yg Laily dpt..Lya pun dpt tempiasnya. Terima Kasih ikhlas dari cak dan en kamal.

Insya Allah, next event for Lya's bday cak akan pastikan lebih teratur.. (nak kena tuntut ilmu dr Azza nihhh..)..


gambar dari official photog Farah Yusri sedang dinantik-nantikan.. dapat saj, cak terus upload okeh..

Bday Cake Elmo : dari Shida Aziz (Sweetfrosting)
Cupcakes tomey : dari Little cupcakes (Intan)
Bday cake anak-anak buah cak -carrot cheese (yg ein tanye tuh) dari Puncak Alam..tak tau nama orangnya..
Foods : D'Puncak Catering, FRIM
Roti jala : Abg Man's
Kari : Kak Lili
Pulut kuning dan rendang best : Busu Cak.
Apam size XXXS : Ustazah Pah (Cikgu bebudak ni)

tu je la kot yg cak ingat.. Farah... tak sabar nya kak cak nak tunggu gambo bday girl yg moody tuh...
Laily sooooooooooooooooooo moody that day, ntah kenapa PMS kot (sbb tuh ade jerawat gamaknya..hihi..farah ngn lupa edit tang jerawat tu k)..
ok, sekali lagi..TERIMA KASIH SEMUA..


ade mommies yg dah upload TQ...
bleh tgk sneak preview kat mak jules, hana, dan lyana mummy iman (jap lagik kasik link okeh..)

Quote:
cak tak snap ga,bo taht day, bebtul harapkan cik farah yusri saja. dia lak terus demam (toing toing) balik dr bday bash laily (get well sonn farah!!)..agaknya pans sgt dan dia lari dari wakaf-air terju-wakaf utk dptkan shot. once dpt, cak upload okeh..


Friday, 23-Nov-2007 08:49 Email | Share | | Bookmark
mekasih auntie kc!!



olololololo kc... sukernya kiter...
mekasih eh kc...
cunnn gilossssssss...


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net