Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]
Monday, 7-Jan-2008 04:08 Email | Share | | Bookmark
:-(

morning all..
alaaaa.. tak best betul xperience cak nganto anak skool.. tak cam org lain...anak-anak diorang seronok aje gi skool..
alkisahnya, sabtu lepas cak hantar lya ke weekend class - smart reader kids english tution. registration buat last november lagi..
so sampai waktu yg kmai tunggu2, gi la hanta lya ke SRK @ sri gombak (tak bestnya dia amik shop lot, so class nye kat 2nd fl)
........lagik worst mase sampai kat class tu dia nagis peluk tengkuk cak, nak ibu...nak ibu... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... camno nih?.. ayah terpaksa dukung adik kat bawah (takkan nak ngusung adik sekali kan, sesak-sesak ngn mak bapak yg tak paham bahasa kat situ lagi)...
jenuh la pujuk janji memacam... boleh dia jawab " kita tanak taman, kite tanak menan, kite nak ibu...kite tanak school"..huwaaaaaaaaaa... nak cubit kang, lagi kuat dia melalak... cak tinggal je dia dlm kelas... dok jauh dr kelas dia tp masih boleh dgr dia nangis.. dia bukan nangis yg jerit2.. nangis sikit2 je.. (tp kategori keluar airmata, air hidung la jugak)...
kelas tuh, mmg penuh dgn tangisan... sampai ade yg muntah pun ada, sbb jenis nangis masuk mulut dlm tgn (anak sapa lah gamaknya tuh)...
ade sorang anak in*ia ni, bdn dia kecik aje, cak rasa umur dia baru nak masuk 3 thn kot...dia dressing punye la cun, cam nak gi dinner... siap skirt kain satin kembang kilat, riben rambut sedondon, bedak tonyoh sampai putih...sekali dia masuk je pintu class" AMMA....APPA.........*&^%^%$%$#%6&&**^^*(((&&^%" bapak dia angkat dia soh duduk, terkangkang kobak dia lari tanak masuk class, habih rambut yg mak dia set tadi...

lps 1/2 jam bile dah tak dgr suara khaleeda, cak pun balik.. lantak lah apa nak jadi, mana boleh tunggu..parents ramai bersidai kat tepi pintu class tu. geram jugak..bukan pe. bile budak tgk mak orang ada, mak dia tak de mula la dia nangis, habih camne class nak start..
taulah first day, tp kena la consider bebudak yg tak nangis tu kan..cak pun tunggu jauh, just nak make sure dia tak keluar kelas cari cak..tu aje... dah la kalau parents aje tak pe, ni siap bawak atuk nenek adik beradik semua.. apesal tak bwk satu kampung aje?.. huarghhh... tensen betul cak..

balik je, cak singgah psr,sbb en kamal suruh cak buat nasi ayam (khaleeda's fav).. balik dr pasar, masukkan laily dlm buai... tung tang tung tang tung tanh, 10.45 siap.. kami semua tak breakfast.. laily ngn lya mkn biskut minum susu aje... pkl 11 en kamal pi amik lya.. cak tak sbr nak tgk reaksi lya.. bukak je gate cak nampak en.kamal dukung dia ..dlm hati, habihla duit aku camni..sia-sia je register"...seklai bukak grill, dia jerit " IBU, teacher give kakak sticker".. dlm hati cak "YAHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!! selamat duit aku"... ngeh ngeh ngeh...
kesudahan cerita : en. kamal demam semalam sbb suspen anak dia masuk skolah... anak orang..skolah 5 hari seminggu..anak dia skolah, sehari dlm seminggu pun bley demam...ngeh ngeh ngeh......

harapnya next wk, dia oklah..tambah lak teacher beritahu next wk dpt party pack.. entah party apa agaknya depa nak buat?... minggu lepas, lepas buat nasi ayam, ptgnya buat bdk berendam, esoknya masak nasi goreng, buat donut dan mcm2...satu gambar pun tak ambik, sbb tak ingat taruk kamera kat mane... boley?... so dis wk..tak de gambar..okey..


seblom lupa, mase en kamal pi amik khaleeda jam 11 tu, dia naik tgk class room, dan dia ketawa sendiri bile dia tgk mak bapak budak in*ia tu dok dlm kelas tuh sekali... (cak dah citer kat dia seblom tuh)
heheh harapnya pi kelas darjah satu sok, kami berdua tak jadik cam tu..
untungnya dgr citer kengakawan yg anak diorang super xcited nak gi skool dan tak nagis during first day school... tak ape lah, bahagian masing-masing bak kata ayah cak...

Quote:
wooo wooo wooo.. nnt dulu ... nnt dulu... nnt dulu...
bab nangis gi skool nih, sebijik bijon en kamal okeh... bukan genetic ibu dia, confirmed!!
en kamal dulu (syyyyHHHHhhh...jgn btau dia...tak pe kutuk dia sbb dia tak bace FP), tak skolah tadika pun... sbb mak ayah dia tak larat nak tunggu... (WAAKKAKAKAAKAKkA!!)
masuk darjah satu pun, air mata tak kering di pipi... ..
Ibu dia?... perghh.. ibu dia hebat, tak sabo gi skool, sebulan lagi nak start skolah, kasut dah buruk asik terai aje... tp cak tak nangis.. maintain aje..masuk hostel masa 13 thn pun ok je... (dah 13 thn daaaaa)... sekian mekaseyyyyyyyy



Quote:
selit lagik.
mase hantar lya ke nursery (umur dia 9 bulan that time) dia punye menangis, straight 2 bulan, setiap hari without failed mesti nangis. sampai budak besar (kategori dah skolah rendah la) dok ejek dia RIKA SUMANTO... bile nampak dia dtg aje, bebudak tu tgh tunggu bas skolah, diorang akan ckp "alamak, RIKA SUMANTO dtg lah"..

tu yg pelik tau, dia bukan tak biasa kena tinggal.. bulih lak dia buat perangai nangis gi kelas.. yg cak risau bukan pe... kelas dah le seminggu sekali.. mmg kompom la dia teriak tetiap pagi sabtu...jgn aku yg jadik RIKA SUMANTO lepas tu udah...

tp dia ni, biase la..cam hari tuh. cuti lama sikit 3-4 hari mcm tuh, dia dah tak nak gi skool.. tp bile dah sampai skool, ptg nak ambik tuh, siap tanak balik...

laily?..dia maintain..tak nangis pun, as long kat tgn dia ada makanan..ngeh ngeh ngeh



Wednesday, 2-Jan-2008 06:22 Email | Share | | Bookmark
udah 2 january

amril, dina dan dinie
zulaikha dan kakida
takut snow man tuh
View all 11 photos...
selamat tahun baru utk semua pengunjung fp kami yg tak seberapa ni.
semoga tahun ini memberikan kebahagiaan, keberkatan dan lebih baik dr tahun lalu.
bagi cak, doa dan harapan cak supaya kami satu keluarga (us) dan keluarga besar kami (kamal's site and mine) dilindungi dari mara bahaya, bala bencana, fitnah, sihir dan segala lah.. juga semoga kami dikurniakan rezeki yg berkat , kesihatan yang baik dan dimpahi rahmatNya.. Aminn..



happy Birthday to Acu (my adik) yg ke 18 (1 Januari, 1990).. semoga Acu lulus SPM dengan cemerlang sekali..dia rileks aje..kami yg berdebar-debaruddin nunggu result SPM dia nih... dan happy birthday to my one n only big bro, mr. Hambali Shahdan yg akan sambut besday bulan Januari juga. Semoga tahun 2008 membawa seribu tuah utk both of u..


Cuti tahun baru kami biasa saja. Cak dan EN.Kamal bercuti 4 hari (sabtu-Selasa)// yg tak bestnya 2-2 buah hati kami demam sabtu ahad isnin.penatnyaaaaaaaa... camanapun, kami masih sempat cat bilik dan dapur rumah (dok perabih stock cat raya puasa dulu).. mlm tahun baru..mcm biasa cak dan jiran-jiran celebrate kat rumah, dengan gotong royongmasak sup dan buat mihun, mee dan kuey teow sup selain KFC dan kek dan donut.
itu saja...

okeh ini gambar backdated.. cuti bile tah, saja bawak lya jln2 the curve dgn member opis dan anak-anak diorang.. en kamal kije, dan laily ditinggalkan di nursery..


disebabkan sudah 2 pasang kasut crocs cap asadi lya putus dan sudah uzur, maka cak pun dengan "berat" hatinya belikan dia sepasang kasut crocs ori..kesian dia..org lain semua pakai hat ori..dia pakai hat celup... tak pe lah... bukan main suka dia dpt shoe baru...finally...


so azam tahun baru ni, selain nak kurangkan kerambangan mata ni, cak juga nak sambung balik study cak yg terbengkalai selama hampir 3 tahun ni..harap2 cak dpt habiskan study seblom lya masuk primary skool.. (sib baik hari tu hantar surat tangguh, bukan surat berenti..ngeh ngeh ngeh)..
ya allah, kuatkan lah iman ku... wish me luck..dah tua nak belajar nih, mmg banyak betol dugaannya..

seblom lupa, lya cak hantar kan skolah hujung minggu.. mmg la rasanya awal sgt nak bagik dia skool..saje la, nak antar dia bersosial sikit.. negh ngeh ngeh..ekcelli tak tahan la.. hari2 tanye memacam sampai ibu dia tak leh jawab..(malas nak pikio) sebenarnya... so, daripada dia ngabihkan masa kat umah...hari sabtu cak anto le dia gi class... dia bukan skool full time, part time aje, cam ibu dia jugak la..belajar part time yg tak khatam2 lagik ni..
next yr (2009) baru dia gi skool full time.. dan 2010 baru masuk TADIKA KEMAS kot..
tgklah camana.tu pun planning saja..

oklah all, layanzzzzzzzzzzz...



[/size]


Monday, 24-Dec-2007 07:48 Email | Share | | Bookmark
entry lapuk : laily bday

kek from intan - little cupcakes
saje boh nama Lya on it..
 
View all 35 photos...
okeh...dah hampir sebulan (sebulan dua hari actually)..
saje boh nama akak dia..


okeh, ni gambar bday laily dari kamera cak.
dari farahyusri masih dlm process, tp u all bleh view kat entry ini jugak... (rabu kot)..
maklumlah hujung2 tahun nih, bila semua kerja dah settle dan appraisal pun dah siap kan... maka, goyang kaki sahaja la selain waktu lunch dihabiskan di shopping2 complex (aiseh..en kamal jeling!!)

okeh...all..enjoy ya!!
will upload more n more. just keep track ya!!


Monday, 24-Dec-2007 03:54 Email | Share | | Bookmark
19-23 dec 2007

lomang
acaranya
rendangnya
View all 23 photos...
19 dec, rabu
cak keje half day.
thari, en, kamal ambil dr ofiice, singgah umah busu cak di selayang, ambil brg. makan nasi impit dan kuah kcg yg busu dah siapkan utk raya esok. sedap. busu kite kalau masak, mmg kellas. sebut saja masak apa, zassss siap.
busu suruh dtg raya haji, dia buat nasi dagang. sedapnya.. tak bleh janji la busu, program full.
balik singgah Sri Ternak. Beli ayam utk bbq mlm esok. beli udang galah nak buat lauk lepas-lepas raya. murah nya... 20 ekor lebih, baru 10 hengget.. apesal murah heh?..kompius.
sampai umah, mandi, solat zuhur dan bersiap utk buat rendang. this raya bermkana sikit, sbb kami menyambut nya dengan keluarga kecik kami (cak, en. kamal dan 2L).. org laki (abg mail, sharul dan en.kamal) prepare lemang. buluh dah carik seminggu awal (import dr kedah)..pagi tu en.kamal dan sharul pi carik daun pisang yg cun melecun utk isi dlm buluh. fery dan kak syam dah basuh pulut dan ayam semua. cak balik tinggal masak saja. (aci tak?..) maklumlah kak syam dan fery kan kerja sendiri..
start merendang jam 2.30 ptg. sambil tunggu Erna deliver brownies.





siap merendang jam 4.00 lebih dan lemang siap selepas maghrib. mandi, solat maghrib, mkn dan tunggu isya' baru gerak gi umah MIL di Batang Kali jam 8.45. Ada xcident ngeri di kwsn air terjun Ulu Yam. Kereta terbakar, 2 pemuda rentung.. (tahu keesokan harinya dari berita pagi RTM1)... AlFatihah.
masa kami sampai bomba ambulans poli semua ada lagi.

20 Dec, khamis
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar.
Pagi jam 6.00 kami dah bangun, tolong MIL buat mee kari. Rendang utk mertua bersama lemang pun turut menjadi hidangan di pagi hari.






Selepas sembahyang raya, MIL, en. kamal dan adik2 nya + Lya pergi ke kubur arwah abah. Balik dr kubur lebih kurang jam 11 bertolak ke Puncak Alam, sbb adik beradik Cak berkumpul di rumah kakak.
Ada rendang rusa, ade sup kambing, ade spaghetti, ada nasi dagang, ada nasi impit, ada cookies, ada abah cak, mak tiri cak dan semua adik beradik cak. Lepak sana sampai lepas asar, gerak balik ke Sri Gombak.



Malamnya, sekali lagi Cak bersama jiran sebelah rumah prepare utk BBQ pula.
Ada ikan keli, ikan kembung, sup gear box, daging black pepper , BBQ ciken wings, ade kerang.
ada air asam, bbq sos dan air asam jawa+kerisik. Ade tea O panas.




21 dec, jumaat
tak byk xtvt.
en kamal kerja.
budak2 main saja dari pagi - mlm.
tunggu ayah dia balik kerja mcm tunggu buah deghoyan gugur.
mlmnya, jiran cak mintak tolong deco cake.. hehehh jadilah deco sempoi saje, pakai butter cream utk basic topping then guna sugar paste hias saja.. siap. dia kena buat 100 pcs cuppies dan 2 bday cake 2 kg kot.. cak tlg hias yg cuppies saja bersama anak-anak jiran.. jam 11 semua siap.

22 dec, sabtu
plan nak ke bday danish (sorry erna. kami tak dpt attend.. hadiah danish kami pos saja ye.. kalau tau tak dpt dtg , mase erna deliver brownies ari tu cak dah pass pressie dia)

tp cak still masak sbb ade tetamu mai. cak buat pizza dan macaroni goreng.




23 dec, ahad
pagi b reakfast kat wak leman. (mcm biasa).. dok berkemas rumah apa yg patut. en.kamal dok anti kipas siling bilik atas..
tghari tak masak sbb ptg cak dan jiran2 dah janji nak mkn mee kuah belah ptgnya.
cak cuma prepare kuah utk mee kuah dan cocktail sahaja. yg lain (mee dan bumbu diorang prepare) ..buat ni pun kes mlm BBQ tu ade seafood lagi dan daging korban pun byk juga. Terima Kasih kak zana/mak ros utk resepi mee kuah tu.. sorry ganggu akak pepagi buta.
lepas maghrib dok kat rumah saja sebab esok dah kerja...
mee kuah mak ros yg shedap!!


full kan?..


Quote:

kerabu udang+sotong, x ingat buat bile
bahan2
udang+sotong, basuh siang bersih (buang kulit udang) dan sotong tu buang kaler hitam kat kulit dia.. celur kejap dan toskan
bawang besar - hiris nipis
bunga kantan hiris nipis.
serai hiris nipis
cili api
daun ketumbar
garam
gula
air perahan limau nipis
campur semua..siap

sayur utk 2L : diorang suka klu buat simple cam nih..

breakfast cuti x-mas - pulut ngn ikan bilis sambal kering - mase ni hari hujan..malas nak gi wak leman... sekali sekala pekena cam nih, habih diet wooo..

semalam, dia mkn lempeng


Monday, 17-Dec-2007 04:44 Email | Share | | Bookmark
hari minggu yg FULL..

radziah's buah hati : Alif Firdaus (AF)
lya@rad's place
tuan rumah discuss pe ngn en kamal ntah
View all 22 photos...
okeh..hari minggu baru ni, mmg aktiviti kami 4 beranak full.. tapi puas hati sbb spent masa ber-empat dengan aktiviti yg berfaedah... hari sabtu, lepas solat subuh siap mandi..kejut anak-anak..(mmg tak ajar drag tido sampai lewat pagi).. cak pun tak reti tido sampai bangun lewat2 skit tho time hari cuti sekalipun..paling lewat kalu tak solat..jam 7 mesti dah tak bleh tido.
okeh, 7.30 dah mandikan diorang berdua, kami ke RESTOREN THAQWA di area rumah kami saja.. sbb cak nak makan thosai... then gi carik bday present utk anas.. balik rumah, laundry dan buat sup utk steam boat belah mlm nya. buat sosnya sekali.

then, kami ke giant, beli brg2 nak buat steamboat.. udang, lala, sotong, segala mak nenek ball, sayur, dan crab fingers.. balik dr giant kami ke Smart Reader Kids utk register kakak punye class.. (weekend saje).. khaleeda akan start attend weekend class nih on january..dah siap register semua..balik, mandi-manda..lepas zohor kami bertolak ke rumah my best friend.. kawan cak dari kecik lagi, dan kami sekampung. mkn tghari kat rumah dia..diah, thanks la sbb baik hati buat bubur utk si kecik aku tu.. banan split tuh, lain kali kite rasa ye, dah tak sempat sgt, sori ye diah... next time buat kat rumah aku k!!
thanks a LOT eh for the lunch yg sedap, dan sorri nyusahkan ko yg tgh sakit gg tu.. balik dr rumah ko sampai hari nih khaleeda asyik ckp "kita nak ketapi thomas n fwens ibu..alif tak kasi"... hari ni, aku try cari gantinya..harap dia tak ingat sebiji bijik buku alif tu!!

~radziah, mommy alif yg sibuk sediakan makan tghari wpun dia tgh sakit gg..thanks darling!!, aku still tak jumpa buku cam alif tuh..habih la aku~

then, dlm 3.30 kami bertolak ikut Bukit Rahman Putra (jln dlm) ke Jln Sebalik utk attend invitation bday party anas yg ke 3. Seronoknya tempat tu, foods pun sedap.. masalahnya tak leh nak enjoy sgt sbb laily nak berkepit saja... tgk saje mira dan leezsa makan.. dengan penuh selera..
kek azza pun dna jamah sikit saja, sbb lya merengek nak air (nak ambil sendiri)..
over all bday anas nih mmg best..thanks hana jemput kami sekeluarga. Hareap anas suka dengan present yg Lya pilih.. (dia pilih, sbb dia ingat dia punye!!)
Cak tak sempat snap any pict (sia-sia lah ade kamera baru..kan?)..nih nak jln fp mommies lain, nak mencilok gambau kot ade..

~anas, the bday boy.. pipi dia la yg paling menyerlah!!~

- cilok from ibu adam, leezsa


~ silap la, patutnya cak kena berdiri belakang en kamal...baru nampak adil dan saksama... ~

balik umah jam 5 lebey, trus panaskan sup utk steam boat dan defrost all the things yg nak di guna.. siang udang, lala dan sotong..dan prepare topping utk choc cake yg dah buat pagi tadi.
lepas maghrib semua tetamu dah sampai.. so kami pun tak tunggu... TERUS NGAP!!mmg puas la.. kata abg cak, nih kalau pi johnnys ni.. harus beratus bayar nih!! mmg banyak betul.. puas la kami mkn mlm tu... ade extra, kakak dan abg cak tapau..soh diorang sambugn steam boat kat umah.. abg cak ckp "kak na, ur sambal.. very kaw la..ada UmmpHH!!" then cak pun kombang la..apo laie.. oh ye selain steam boat cak prepare fried nasi goreng cina dan ikan kurau sambal.. mmg licin la, alhamdulillah....





gambar?..esok eh... kamera tgh charge nih...

Quote:
khaleeda ni, klu depan org mmg sombong dan lammmmmbat sgt nak mesra.. dah jumpa byk2 kali ppun, bile org tanye susaaaaaaaahhh sgt nak dengar dia ckp..tp kalau dengan cak dan hubby dlm keta, mulut dia pok pek pok pek, siap nyanyi sepanjang jln..dia diam bila dia tido saja..
so, mana-mana mommies yg tanye dan dia tak jwb tu, cak minta maaf ye.. anak cak mmg lambat mesra..tak mcm mak dia hehehheehheeh,,, (anak ayah la gamaknya kan!!)


ahadnya pulak..bangun pagi..mandi semua..laundry dan terus ke Warong Wak Leman.. tiap mimnggu mesti breakfast sini.. shedap...balik dr Wak Leman..cak start mengemas dapur penangan sakan bersteamboat semalam.. basuh dapur, kemas segala benda.. tonyoh sinki..tonyoh bilik air (en.kamal dok sibuk cat pagar..)pagar rumah kami tu.. tinggal mase je nak berganti..ntah mana fulusnya.. berhabis utk isi rumah sahaja..pagar yg buruk dan nak rebah tu jugak tak berganti..en kamal kata tak pe, pagar slow2..yg penting pintu dia. kasi cat dulu.. hentam la...
then dia ganti pintu bilik air atas (semua pun buat sendiri...) nak cut cost la katakan..kami beli rumah 2nd hand, so byk nak kena baiki.. rumah dah lebih 10 thn, paham-paham aje la.. tak kisahlah, janji rumah sendiri kan..slow2 la kan???..

tghari en.kamal belikan kami KFC dan ciskek dari secret recipe.. so, kami anak ebranak makan kfc saja tghari tu.. lepas bebudak nih tido dlm pukul 2 cam tuh, cak pun start operasi melipat kain dan kemas hall plak.. aduhai, mmg penat giler semalam... plan nak ke the curve pun terpaksa batalkan sbb dah penat sgt.. (en.kamal nak pi butik canterbury di the curve) dan ingatnya mlm nak mkn kat waroeng penyet mcm dlm FP kuchai.. tak jadik pergi, cak pun msk nasi, buat asam pedas ikan sembilang dan goreng sayur.. itu saja dinner kami mlm tadi..
dan itu saja cerita cak utk minggu lepas...

Quote:

sup steam boat

-cak search kat internet cam ne nak buat sup utk steamboat, dpt cari dari blog chetam (klik kat link) dan cak olah mana-mana lah..(sorry eh tuanpunye resepi..

cara cak :

4 ulas bawang putih
2 biji bawang holland - potong dadu
1/2 kobis panjang
1 biji sengkuang (saiz besar) - potong-potong ikut suka
ayam (sebelah)
lada hitam
halia-ketuk kasar
garam
daun sup/daun bawang
air secukupnya

rebus semua sampai mendidih dan rasakan dengan garam, dah ok semua. tapiskan. dapat lah stock utk sup.


utk sambal plak

20-30 biji cili merah
10-20 biji cili api (kami nih, mmg suka pedas-pedas)
2-3 biji tomato buah-potong dadu
3 ulas bawang putih
halia
air masak 2 gelas
garam
gula
perahan jus limau nipis (banyak, ikut suka nak masam mana)
sedikit daun ketumbar

-masak atas api sampai mengelegak dan sedikit pekat. siap






[<<  <  5  6  7  8  9  10  11  [12]  13  14  15  16  17  18  19  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net