Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Sunday, 24-Feb-2008 14:13 Email | Share | | Bookmark
CH revisited 2008

olololololol... abaikan kebesaran drumstick makcik tu eh,
NASI LAMBAI... kalau pu teluk anson, tak sah tak singgah sini
ade org kata gambar ni cam gambar poskad.. heh..
View all 13 photos...
Last 2 yrs (2006) we visited CH on Feb. This yr pun kami pi on February jugak. Tp this time pi ngn family en.kamal..kureng la syioknya...hahahahhah menantu hantu gitu!!
Kalau dua tahun lepas cak byk borong sayur-mayur dan buah2an..this yr,en kamal dah sound jgn beli buah dan sayur lagi..so tahun ni, kami makan kat sana je apa yg rasa nak makan.. sebijik stobewi pun tak bwk balik..tp cak bwk blk eskrem stobewi tu yg sebtg seringgit tuh dlm 20 btg.
selain tu, beli t-shirt utk kami anak beranak, dan fridge magnet tu utk sebenier rakan seopis.
oklah, kite layan gambar je la..dah takpandai la citer pjg2..
LAYAN................
Quote:
aisehhh sowilah eh kawan2..smlm nak upload..peh tu laily uuuk uuk la...lepas tuh..hehehhe... dua-dua la belayar... ..cak try uploadla mlm2 sikit klu tak tido.. skg tak leh upload awal2 mlm ni... kudits cak ni lebih sudu dari kuah bile tgk laptop on.. jgn tak caya, space bar laptop nih dah senget,laily kupil.. tercabut...I TELL YOU..(mama FaMi gerun dgr!!!) sbb tu lah kalau tak terspace tuh ngkorang pepaham la eh...


Tuesday, 19-Feb-2008 15:26 Email | Share | | Bookmark
Rotiiiiiiiiiiii!!

Nyum nyum..memula my appreciation goes to mama FaMi selaku life rescuer dan tukang share resepi dan thanx a lot to kak hanieliza,tuan empunye resepi..first time cuba wat roti nih terus jadi dan cak terus jatuh cinta ngn resepi ni..this is the 2nd time cak wat roti ikut resepi ni, but this time ade collaboration ngn jiran sblh... biase le kami tetiap minggu ade je projek2 yg kami buat..

utk 1 kg tepung, kami berjaya dpt 3 jenis roti.. 4 actually. Bun sardines, bun kelapa, sosej bun dgn roti benggali (roti pound eh..).okeh.. meh layan gambo.. resepi ade kat dapur malas nak gi amik..nnt bebila free cak update resepi..dan cak guarantee kalaupun first timer jgn risau..sure menjadik punye lah!!!


**APESAL GAMBAR TAKLEH HAPLOD NIH..NI NAK MARAH NI... BARU NAK RIAK TAYANG ROTI...
gebu kan?....mase kuar oven..mmg tak sabo nak rasa,pakkal je beringat kalau tak melepuh mulut...


nih tray yg sama degan gambar kat atas ni


ini isi dalam dia...inti kelapa putih made by my neighbour kak syam


sausage bun, yg dah kena baham dengan khaleeda..hari tu dia makan 2 biji bun ni tau...siap ckp "ibu..kite suka roti ni ibu...pandai ibu buat" memang le nak ku cium2 budak tu...


red bean bun : caterpillar eh nama dia style camnih?...


sardine bun..yummy!!

p/s: note to mama FaMi..cak takkire, nak RIAK jugak... psl cak tak percaya, cak dah boley buat roti sendiri....clap..clap..clap..

Quote:
memandangkan resepi ni cak dpt dr mama FaMi thru sms,so cak salin ikut my understandinglah ek.. to tell u the truth, cak punye resepi yg salin nih bukan proper,lebih pada mcm carta alir je..hhehh mcm tu lah cara caksalin resepi..senang nk paham.. okeh...to maya yg email cak nak resepi...silakan la cik puan maya buat eh... tak sesabo aku nak nengoknya..

BAHAN A
500g High protein flour
25g susu tepung
75g gula
10g instantb yeast
1 tsp bread softener (cak substitute 1/2 tsp bread softener, 1/2 tsp bread improver)
1 egg medium size
1/2 sudu garam..cak tambah sikit lagi...


BAHAN B
250ml air
75 g marjerin (cak guna butter)

method
1. tuangkan semua bahan A kedlm mixer,on mixer.
2.boh air sikit2,jgn boh semua dulu.. mixer still on
3. mix sampai mereka "bersatu"- nih mama FaMipunye word tau..
4. bila dah bersatu tepung dan air tu, baru boh margerin/butter
5. jgn off mixer,biarkan semua tuh mesra dan terus mix sampai doh tu nampaklicin dan tak melekat.doh tuh dah boley nampak kelembutan dia tau...time ni.. kalau takl embut, boh air lagi.
6.biarkan doh naik sekali ganda.
7. tumbuk2 doh utk bebaskan trapped air.
8.bulat2kan (lebey kurang 30-50 g). biar 10minit.
9. taruk inti, biar naik lagi.
then bakar..

cak bakar suhu 180 deg, for 25 mins.
keluar dr oven,sapukan dengan butter,biar surface dia nampak cun melecun..

* my first experience, air tu, cak guna dlm 200 ml saja.
2nd time buat terpaksa habiskan 250 ml, sbb tepung tu beli kat lain-lain kedai kot..gamaknya lah... boleh ke hypothesis cak ni..?..

kalau nak resepi complete, gi kat kak hanieliza/mama FaMi cari resepi sweet bun..
SELAMAT MENCUBA ye ibuk ibuk...




Saturday, 16-Feb-2008 18:28 Email | Share | | Bookmark
phewww!!

klaka, tgh dia jln dia dgr ade suara kuar dr menatang ni
budak buncit
hamboih!!
View all 26 photos...
salam all... huamng aihh...ghendu betul nak godak FP ni..genap sebulan...akhirnya setelah cukup satu bulan aku merengek nak psg tenet kat umah, baru hari ni en. kamal tolong tunaikan.. mekasihhhhh le bebanyak ye bang!! i lap u lah!!

okeh, terus hapdet la ek...
entry kali nih, kite citer psl event jalan-jalan bawak anak siri 1/08.. dekat je.. ke PD saja.. kami ke TIARA BEACH RESORT pd 24-25 Januari lepas. Punye lah sonok sbb sebesar2 TBR tu,kami je conquer..org tak de..pe lagi.. cak pun seronok lebih pd anak-anak lagi... laily cam biasa la... budak "akei"= akal tu... mmg byk akal dia..
khaleeda pun sonok la sbb dia mmg suka main ayor..bile tanye dia "pueh kak main kolam?" dia jawab "PUEH"=puas...next time bley pergi la.. wpun bilik dia biase-biase aje.. tp pool dia kire bolehlah utk kami anak beranak. Yg bestnya bukan apa, sbb time kami pergi tu tak de org melainkan kami sekeluarga dengan pekerja TBR saje.. ngeh ngeh ngeh,,,

dah tak reti nak tulis pjg2 cam dolu..(psl en.kamal dok sblh nih...monitor kunun... tak bestnya...!!nak ngumpat dia tak bleh dah la...).
okey, next entry :
1.Jalan2 siri 2/08 : Cameron Highlands
2.Roti gebus resepi K. Hanielieza, cilok dr MamaFaMi... tengkiu!!

ok... daaaaaaaaaa....
-cak, 1:11am-






Monday, 14-Jan-2008 05:54 Email | Share | | Bookmark
laily lah pulok!!

 
 
 
announcing...
1 muharram 1429H, marked the day that Laily dah boleh jalan on her own..yahOOOooo..nampaknya kena lah ayah tunaikan janji ayah ye!!
spt yg dijanjikan oleh ayah bebudak ni, once laily can walk, dia nak bawak bercuti..
destinasi pilihan kami..jeng jeng jeng..PD aje le... maybe kami akan ke tiara beach je kot.. since kat sana ada water park kan...

cak dan en kamal dah plan, utk spent mase dengan anak-anak lebih pada tahun ini. so, kami akan outing mungkin 4 x setahun, atau 3 x setahun... destinasi pilihan kami utk tahun ni, PD, Langkawi dan Pantai Timur (Kelantan/Trengganu)...
nih yg sayang awak nih... hehehehhehe...

selain dah bleh jalan, dia juga dah mula berjalan sambil menyepak apa-saja-yg-ada didepan dia.. cthnya bola, botol mineral hatta diaper dia sekalipun.. sambil tersengih2

belum bercakap...setakat amma amma aje. lepas minum susu, mesti bagi kite botol.

dah paham kalau suruh kiss, suruh sleep, suruh doa,

kalau nampak pinggan aje (nak bagi mkn), dia automatic tadah tangan dan amin (bace doa la kunun).

budak yg tak byk ragam.. hehehhe... semua ikut time..mkn, minum, mandi tidur semua ikut time..senang keje cak.

tak choosy esp bab mkn. jenih sumbat saja. dia kenyang, dia happy. cak happy.

i think she's gaining her wt since baik demam last mth. sudah berat bile dukung.

boleh tahan pemarah..bab berebut, selalunya akak dia yg kalah.

concentration period yg agak lama. boleh tgk satu cd sampai habis. satu cerita cam POCOYO, TELETUBBIES sampai habis... tanpa mengambil kira apa yg berlaku di sekeliling dia. paling best suap mkn time dia tgk tv.. dia nganga saja tak gerak pi memana...

kalau dia lapar dan suka sesuatu jenis mknn, dia akan dok ngadap kite dan nganga LUAS-LUAS..

dah pandai kiss kite sambil ckp mmmmmuah.

dah naik 18 anak tangga - khatam. nak turun je tak reti lagik...

tergedik2 bile dgr muzik esp lagu Pelangi-pelangi, Malaysiaku Gemilang (tak pernah missed tiap pagi jam 6.55 pagi).. diam bile dgr azan... dan menari bile dengar lagu SPA-Q..

kalau kena marah, mmg kelakar tgk ekspressi muka dia... mulut muncung, mata pejam. pura-pura nangis. nyampah.

mlm tido senang, pukul 10 masuk bilik tido, bagi susu 1 botol (4oz)...habih susu, dia bg botol kat kite) bagi puting dia pun zzzzzzzzzzz....senangkan.. kdg2 x bgn langsung. bgn pun sbb dgr akak dia nangis nak bawak g kencing...

itu je yg ingat...
kalau dia main ngn akak dia, boleh dgr diaorang berdua ketawa terkekek-kekek.. mmg diorang je yg paham... hehehhehee

- captured by Lya, using Sony Ericsson K 810i.
lya selalu dpt gambar adik dia senyum.ntah cemana dia buat,

Quote:
oh, citer psl lya..masih menangis last wk. balik umah pot pet pot pet bercerita.biletanye next wk skool lagi tau, dia jawab ok.. bile sampai masanya "uwaaaaaaaaaa..nak ibu, nak ayah..no school"..adeh,..
progress dah ada.. dah bley dengar a, air, apple..b, beh bear... c, ccc cat.. d, deh dog...heheheh...
yg pelik bila menulis, siap je tulis semua one page.. dia akan padam.
bile tanye kenapa padam, dia jawab "kalau lmbt padam, nnt tak boleh hilang"
cak : ????????????

sungguh ku tak paham..

nampaknya dia dah boleh mix up dgn kawan2 baru.pandai jugak la dia nih make new networking/bersosial..mmg hantar utk dia pandai berkawan..kat nursery tuh, ye lah kawan itu, itu je la yg dia kenal..jumpa org baru, senyap sunyi tak tegur..tgk saje... ..hahhahahaha.... bile tanye sape nama fwen kat school.. "tatau".. apa da!!!




Wednesday, 9-Jan-2008 09:31 Email | Share | | Bookmark
kesian kakeeda

hehehe..fav words lya few days back..
1. kesian kakida, kenapa ibu tak sayang kakida?.
2. kenapa tolak AKU?.. (cth dlm kereta, ayah emergency brake dan dia jatuh ke, terpeleot ke..ni kes belajar ckp aku kat nursery dia nih la, dgr budak2 besar ckp)
3. ibu kenapa tak panggil kite baby?
4. kakida bagush kan bu?.
5. kita tanak kawan ibu, suka dia buat orang...

okey la, asyik cerita psl buruk khaleeda esp time dia tanak school kan..a ctually ada jugak time baiknya budak sorang ni... hehehehe (amik hati dia sat...)..
khlaeeda dah start Iqra' intensively start last yr, bln july camtuh kot lagik. This yr dia masih dlm proses mengenal huruf. yg peliknya kat rumah bila ditanya, dia mcm tak kenal semua huruf tu, except beberapa huruf yg sgt familiar, contohnya kaf, mim, nun, ha, dan lam alif.
tp cikgu dia bgtahu cak semlm, budak2 baya khaleeda belajar Iqra belah pagi jam 10 mcm tu.. dan bila ada budak tak reti/tak pasti huruf apa, diorang akan refer kat khaleeda.. YE KE?... cma tak caya je... tp itulah yg cikgu dia cerita..kalau betul... LIHATLAH DONIA.... aku lah yg paling gembira!!!
tp kompius kenapa dgn kita dia tanak/pura2 tak kenal..sama lah hari tu masa anak buah cak dtg, diorang ckp "cik nana, khaleeda taulah ni huruf apa..terror lah".. cak pun cam tak caya,, dan mmg tak caya pun... tp caya tak caya, itulah hakikatnya, bila diorang tunjuk alhamdulillah dia boleh baca dan sebut satu persatu ikut baris atas/bawah/depan...

maklumlah, ABC dia setakat hafal saja, tak kenal hurufnya pun...satu dua tiga pun camtuh jugak..
kalau betul..alhamdulillah....
okeh this wk minggu khaleeda..next wk kite citer psl laily pulak..

utk semua muslim readers di FP ni, salam maal hijrah buat semua... semoga HIJRAH kita diberi keberkatan olehNya.. selamat bercuti..
cak esok nak balik btg kali naik komuter... saja bawak bebudak ni... so, klu nampak kami kat mana2 komuter station..tegur2 lah ye.. selamat............

khaleeda, @ 8-9 mths old..

Quote:
pelangi pelangi alangkah indahmu
merah kuning hijau di langit yang biru
pelukisMu Agung, siapa gerangan
pelangi ciptaan Allahu Akbar


~lagu yg dia nyanyi hari-hari dengan penuh kepelatan dan kecomelan.. TV9, 6.30pm daily
- Lya Khaleeda @ 8-9 mths old, Desa Baiduri, CHeras..


2-2 nih gambar Lya mase dia kecik..saja dok belek-belek jumpa gambar mase dia kecik, mase tgh chubby dan putih melepak..skang semua dah vice versa...heheheheh


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net