Want your
own Fotopage?






 
Lya & Laily

By: c a k c i b u r thE grEat

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 30-Jul-2009 12:59 Email | Share | | Bookmark
bye bye..

after 6 yrs fotopaging, i'm thinking of closing this fp.
i'm now into blogging.
if u wish to read my story,do browse for my blog.. i wont put the link here.

daaaaaaaaaaa....

cakcibur the great.
lyakhaleeda[at]yahoo.com


Sunday, 31-May-2009 02:27 Email | Share | | Bookmark
FOODS PULAK

mee bandung versi aku
 
blueberry cis tart..tart shell dr mama fami
View all 5 photos...
okeh.. mee bandung tuh buat mase aku puasa ganti tu hari. skrg nih pikir masakan yg boleh kenyangkan perut semua isi rumah.. satu masakan, semua org boleh mkn. tak pikir,masak utk org dewasa dan kanak2.. sbb aku skrg semakin mls. YE, makin malas. mmg tak dapat ditolong lagik. malas aku menjadi2.
klu dulu, lipat kain adalah hobi..sekarang kain tak berlipat adalah perkara biasa. kadang2 laki aku yg lipatkan mungkin sbb dia pun dah sakit mata. aku pun takpaham apesal aku jadik pemalas sedemikian ghope.
kite tinggalkan psl tahap kemalasan aku, degan harapan ia akan berlalu secepat mungkin.. (aku rasa aku mls sbb aku tak sihat, dah 2 minggu selsema berat dan batuk gaya batuk kokol, mlm tak leh tido sbb hidung sumbat...kepala pening..)

ok,back to food story.. so utk buka puasa ganti yg berbaki 2 hari lagi tu, aku bikin mee bandung yg kurang kick sbb tak pedas.. utk aku, aku tabur cili hapi banyak2..kasik kaw dan lebih power..

mcm biasa, aku selalu je perasan.. aku terror taruk garam dan gula..semua nya SECUKUP rasa.takpayah pakai aji no moto, mahupun maggi cukup rasa. perghh mmg sedaps gile mkn panas2..tp klu aku repeat buat sure tak jadik mcm ni dah. itu lah aku, selalu main hentam saja bubuh bahan2..ape yg ade, ape yg aku rasa nak taruk.aku lebur je..


blueberry cistat pulak, aku buat sbb nak sedekah kat opis sempena anniv kami hari tuh.. 30 biji utk opis laki aku dan 50 biji utk opis aku. tartshells order dr mamafami.. thanks mama,mmg senang la koje org2 yg maleh mcm den ni haaaaaa...


cuppies nih jugak dr mamafami.cmey kannnnnnnnnn... sayang nk mkn. laily mkn muka org sahaja...kek nya dimkn oleh ayah... lya sgt222... suke tau mama... lepas satu//satu dia mkn.. anyway thanks mama for tartshells dan cuppies.. lain kali kami order lagik ehhhhhhhhhhh...


ehm. dah habis citer dah. aku tiba-tiba rasa mcm nak lipat kain,, chio.

Quote:
baru sudah lipat kain... dan baru sudah mkn laksa..perghhhhhhh shedaps gile..


Monday, 25-May-2009 12:33 Email | Share | | Bookmark
selamat ulangtahun perkahwinan ke-7..

 
doakan kami yg baik2 ye..


Quote:
THANKS GUYS.. moga kalian juga dirahmati dan diberkati hidup, dunia akhira..terima kasih!!


Friday, 22-May-2009 12:19 Email | Share | | Bookmark
satu lagi masakan arwah mak saya

 
subjek ini bukalah ikan mayung mahupun ikan duri.
saya rasa dah lama tak update psl foods.
keluarga kami mmg gemarkan ikan duri/ikan mayung..biasanya arwah mak sukakan kepala ikan mayung ini di masak asam pedas ikut style dia (lain sikit asam pedas dia..), abah pulak lebih suka sup kepala ikan mayung ni..
aku?? mana-mana pun boleh asalkan ikan mayung, esp tang kepala.. masa mengandungkan laily, abah sangup la carikan kepala ikan duri yg fresh dan buatkan sup utk aku.. perghh nikmat gile, wpun masa tuh bawang goreng abah hangit sikit. oklah tu, mana nak dpt abah mcm abah aku... masakkan lagi utk anak dia yg tgh memboyot time tu.

selain dari kepala dibuat asam pedas dan sup, isi nya arwah mak suka buat style yg aku akan kongsikan ni... bukan setakat isinya, telurnya juga di masak mcm ni. in fact mase aku kawen atr hidangan pengantin ialah telur ikan mayung ni, sama style masak yg akan aku share ni. telur ikan mayung/duri ni pelik sikit..bulat2 segugus segugus mcm buah anggur..perghhhhhhhhhhhh... sedaps gile. the only telur ikan yg aku mkn ialah telur ikan mayung/duri... sekarang pun sedang mencari,tp aku bukan mengidam eh...

ok..dah pjg celoteh.

aku tatau apa nama masakan ni..tp cubalah.mmg best eh..


ikan duri -potong la kecik2 petak... dlm 2 inci x 2 inci

tumbuk bawang kecil 4 ulas+ bwg putih 1 ulas+ cili api+serai+halia+kunyit.
tumiskan... masukkan ikan, tunggu sampai ikan kecut, then masukkan air asam jawa..
tunggu agak air asam jawa agak kering then masukkan garam..s enang kan..

betul..memang senang, setimpal la dgn rasa dia.. hehehe.mkn ini dengan nasi panas dan ulam timun..dah cukup utk aku.. tp sekarang dah tak mkn mlm, aku rasa ini masak seminggu lepas sebelum aku stop mkn mlm... korang..cubalah ek... daaaaaaaaaa...
bukan ikan duri..bukan ikan mayung... ini anak2 aku in case klu korang dah lupekan mereka.. hihihi


Friday, 15-May-2009 11:04 Email | Share | | Bookmark
selamat hari guru

rasanya,sepanjang aku berFP ini lah entry paling berhemah dr aku..

untuk kakak-kakak kesayangan saya, Cikgu Faridah dan CIkgu Zaliha..selamat hari guru!!
untuk cikgu yg paling saya ingat cikgu Norman Ariff di mana cikgu berada pun.. salam terimakash yg tak terhingga dr saya.. juga cikgu Bob...
masuk skolah menengah saya sangat ingat kepada Pn Roslina.. dan cikgu sejarah saya mase form 3 ..terima kasih atas khidmat nasihat anda menyuruh saya menderma darah bodoh saya... betulla cikgu..elok saya derma darah..terus dpt A mase PMR> unsangkarable.
cikgu ejam, cikgu zul add maths, cikgu hami fizik.. ni cikgu tuisyen saya yg sangat2 memahami bahawa anak muridnya yg sorang ini selalu blur dan oingk oingk... muahhahahaha..

apapun.. SELAMAT HARI GURU utk semua para guru di Malaysia!!


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net